A+ A A-

Takmičenje polaznika mektebske nastave u Prijedoru

Čaršijska džamija u Prijedoru 19. aprila 2015. godine bila je domaćin mektebskog takmičenja za učenike mekteba na nivou Medžlisa IZ-e Prijedor. Takmičenje je organizirano i provedeno kroz test općeg znanja iz ilmihala te učenja Kur'ana za mlađu i stariju grupu. Iz testa općeg znanja titulu najboljeg učenika iz poznavanja ilmihala odnijela je učenica iz džemata Bišćani Ajla Hadžić pod rukovodstvom imama Suada ef. Kazaferovića, dok su druga dva mjesta pripala učenicama mekteba Donja Puharska, Emini Zenkić i Adili Ahmetagić koje je do ovog uspjeha pripremao njihov imam Armin ef. Mejrić.

U disciplini Kiraeta koja u sebi sadrži tilavet, tedžvid te sekciju učenja napamet, prvo mjesto za stariju grupu pripalo je zasluženo Fatimi Softić iz džemata Ćela, čiji imam Amir ef. Spahić je radio na njihovom usavršavanju, dok je mlađa sestra Fatime, Lamija Softić pobijedila u mlađoj kategoriji discipline Kiraeta. Drugo mjesto iz Kiraeta za stariji uzrast zauzela je učenica Donje Puharske Amra Zenkić dok je treće mjesto pripalo učenici iz džemata Čejreci Medini Kurtović. Drugo mjesto za mlađi uzrast kategorije Kiraeta pripalo je Amini Ahmetagić, također iz džemata Donje Puharske.

U ukupnom ekipnom (džematskom) poretku džemat Donja Puharska je na prvom mjestu, kojeg slijedi džemat Ćela, a dok je na trećem mjestu džemat Bišćani.

Ovim takmičenjem Prijedor je nastavio tradiciju odgajanja i zdravog takmičenja mektebske djece.

Za ovu priliku Restoran „Ena“, vlasnika Ermina i Nirvete Trnjanin koji se nalazi uz Čaršijsku džamiju počastio je takmičare hamburgerima, i ovom prilikom im se zahvaljujemo na ovom lijepom gestu, uz molbu da ih Allah, dž.š., nagradi.

Po završetku takmičenja, glavni imam Medžlisa IZ-e Prijedor, prof. Husein Velić je čestitao pobjednicima uz dodjelu diploma i skromnih hedija u vidu knjiga, a novčana hedija od strane medžlisa tek slijedi kako za učenike tako i za imame koji su svojom djecom ostvarili ovaj zavidan uspjeh. Glavni Imam Husein ef. je imamima koji su radili sa djecom do ovog uspjeha u daljnjem radu poželio svaki hajr. Tako je i Prijedor ove godine dobio svoje mektebske šampione.

Tekst/foto: Omer Redžić

  • 0101