A+ A A-

Seminar za imame i muallime Muftiluka travničkog

U Bugojnu 6 i 7. aprila 2015. godine, u organizaciji Muftijstva travničkog a uz saradnju sa Uredom atašea za vjerska pitanja pri Ambasadi Kraljevine Saudijske Arabije i centrom “Princeze Dževhere” u Bugojnu, održan dvodnevni seminar za imame i muallime sa područja Muftiluka travničkog.

08-04-2015-08-sem-im-mu-tr-1

Seminar je organiziran na temu “Standardizacija mektebske nastave”, a tom prilikom predavači su bili pomoćnik muftije travničkog za vjerska pitanja Vehid-ef. Arnaut, Aljo-ef. Cikotić, te specijalni gost iz Saudijske Arabije dr. Ibrahim El-Huqajl.

Vehid-ef. Arnaut je imao izlaganje na temu “Mektebska učionica” i “Dnevnik mektebske nastave”, u kojima je na veoma interesantan način ukazao na probleme i izazove sa kojima se imami susreću u svome radu. Također, u svom izlaganju Vehid-ef., je ponudio i određenja rješenja koja bi mogla i trebala standardizirati određene norme u ovoj oblasti.

Aljo-ef. Cikotić je govorio na temu “Muallim i njegov rad”, gdje je prenio određena pozitivna iskustva u radu sa polaznicima mektebske pouke.

Gostujući profesor iz KSA dr. Ibrahim El-Hukajl je u svojim sesijama govorio o hutbi, njenom značaj u islamu, vrstama hutbi kao i samom njenom pripremanju i obavljanju, naglasivši da u svakoj hutbi, hatib treba svoje stavove argumentovati ajetima i hadisima ,jer to daje snagu i autoritet njegovim riječima, što je i suštinska razlika između hutbe i ostalih vrsta obraćanja i govora.

Važno je napomenuti da je ovo bio treći seminar za imame Muftiluka ttravničkog, kojeg organizuje Muftijstvo u sklopu svog godišnjeg plana i programa.

Pored edukativnog dijela ovaj seminar je bio i rekreativnog karaktera, gdje su imami imali priliku da se natječu u nekoliko sportskih disciplina.

Zajednička ocjena učesnika i organizatora seminara jeste da je ovo bio veoma uspješan seminar, te da je ostvario očekivanja.

(www.muftiluk-tr.ba)