A+ A A-

U Zenici otvoren internat za učenike i studente

U subotu 04. aprila 2015. godine u zeničkom naselju Radakovo zvanično je otvoren internat za učenike i studente, čiju je izgradnju finansirala Fondacija Turk-Bošnjak uz podršku Grada Zenica.

Svečanosti otvorenja internata, koji može primiti oko 100 učenika osnovnih i srednjih škola te studenata Univerziteta u Zenici koji nisu u mogućnosti plaćati sebi smještaj u gradu kako bi studirali, prisustvovao je veliki broj zvanica i gostiju iz Bosne i Hercegovine i Republike Turske.

Na svečanosti su bili prisutni izaslanik reisu-l-uleme mr. Nusret ef. Abdibegović, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ u BiH, muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović, Razim ef. Čolić, direktor Uprave za vanjske odnose i dijasporu Rijaseta IZ u BiH, ambasador Republike Turske u BiH NJ.E. Cihad Erginay, premijer Vlade ZDK Miralem Galijašević, gradonačelnik Zenice Husejin Smajlović, državni, federalni i kantonalni parlamentarci, vijećnici, ministri u Vladi ZDK, glavni imami medžlisa IZ Zenica, Sarajevo, Bugojno, Žepče, Zavidovići, Maglaj, Tešanj, Teslić, Visoko, Kakanj, Olovo, Gračanica i Fojnica, načelnici općina Ilidža, Stari Grad, Fojnica, Travnik, Zavidovići, Žepče, Maglaj, Olovo i veliki broj gostiju iz BiH i Republike Turske.

Direktor Fondacije Turk-Bošnjak Bilal Džan Balci u svome obraćanju istakao je kako je cilj odgojiti generaciju koja će imati svu tehnologiju pri ruci, a u duši svoju vjeru. Direktor se posebno zahvalio gradonačelniku Zenice Husejinu Smajloviću i muftiji zeničkom mr. Ejub ef. Dautoviću koji su dali svoju podršku ovom projektu od prvog dana.

Gradonačelnik Zenice Husejin Smajlović je kazao da je internat od velike važnosti za građane Zenice, ističući: "Na ovim prostorima nisu nikada bili bolji uvjeti za studente i đake. Ovo je dokaz i svjedočenje da kad se dobri ljudi udruže ništa nije nemoguće. Od danas učenici i studenti u ugodnom, sigurnom ambijentu imaju šansu da ostvare sve što su zamislili".

Premijer ZE-DO kantona u svom obraćanju posebno se zahvalio prijateljima iz Turske na pomoći upućenoj stanovništvu ugroženom u prošlogodišnjim poplavama i klizištima.

Ambasador NJ.E. Cihad Erginay istakao je zadovoljstvo što je realiziran još jedan projekat koji će koristiti stanovništvu Bosne i Hercegovine.

Izaslanik reisu-l-uleme mr. Nusret ef. Abdibegović, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ u BiH prenio je selame reisu-l-uleme mr. Husein ef. Kavazovića i čestitke na završetku projekta izgradnje internata za učenike i studente i početku izgradnje internata za učenice i studentice, izrazivši očekivanje da će sve vjerske aktivnosti u ovim objektima biti koordinirane sa organima Islamske zajednice u BiH, posebno ističući sa de moraju pridržavati hanefijskog mezheba i maturidijskog akaida, naglašavajući da džuma bez odobrenja reisu-l-uleme nije ispravna.

Muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović u svom obraćanju čestitao je direktoru Fondacije Turk Bošnjak na ovom vrijednom projektu, ističući spremnost za saradnju koja će ubuduće posebno biti realizirana kroz projekat škole hifza u novoizgrađenom internatu. Također, muftija je izrazio zadovoljstvo činjenicom da su u programu internata prioriteti vjera, odgoj i obrazovanje.

Nakon svečanog otvaranja, nedaleko od internata za učenike i studente položen je i kamen temeljac internata za učenice i studentice i obdanište, čija izgradnja bi trebala biti gotova naredne godine. Kamen temeljac su postavili: muftija zenički mr Ejub ef. Dautović, Ambasador NJ.E. Cihad Erginay, gradonačelnik Husejin Smajlović, Faruk Gaye direktor Fondacije Sulejmanija za Balkan i Bilal Can Balci direktor Fondacije Turk-Bošnjak.

Izgradnja internata je zajednički projekat Fondacije Turk-Bošnjak Kulturni centar i Grada Zenica. Pomenuta Fondacija je investitor izgradnje i opremanja objekta, dok je Grad Zenica obezbijedio zemljište, iznos naknade iz osnova rente i uređenje građevinskog zemljišta. Pored osiguranog smještaja u ovom edukativnom internatu njegovi mladi stanovnici će imati obezbijeđenu ishranu, ali i brojne sadržaje, prema standardima kolektivnog smještaja djece i studenata. Inače, do sada je ova Fondacija u Bosni i Hercegovini izgradila 13 internata.

  • 0101