A+ A A-

Dvadeset i dvije žene u sarajevskom džematu Bojnik novi učači Kur'ana Časnog

Nesvakidašnji svečani događaj desio se u džematu Bojnik MIZ Sarajevo u nedjelju 05.04.2015.godine iza akšam namaza. Dvadeset i dvije polaznice  uz veliko strpljenje i požrtvovanost savladale su uspješno Kur'ansko pismo-sufaru te su započele učenje u Časnoj Knjizi.

Dugogodišnja želja mnogih od njih se ostvarila kako same kažu lakše nego što su na početku mislile. Svaka subota od akšama do jacije počevši od septembra mjeseca 2014. godine do marta 2015. bila je prilika ne samo za učenje nego i lijepo druženje i međusobno podržavanje.

Najveću podršku ove hrabre žene imale su od svoje muallime, aktivne hodžinice u ovom džematu magistrice Belme Bešlić. Dolaskom u novi džemat Bojnik u avgustu 2014. godine muallima Bešlić nastavila je dugogodišnju praksu podučavanja sufari žena koje istu nisu imale priliku ranije naučiti.

 Uz ovu grupu od dvadeset i dvije žene muallima Bešlić do sada je podučila stotinjak žena sufari u džematima Boljakov potok, Čengić Vila i Crna Rijeka.

 Zahvalna je Svemogućem Allahu na prilici koja joj se ukazuje, ističući kako je mnogo više o upornosti i pozitivnoj energiji ona naučila od svojih učenica.

Prilikom svečanosti završetka sufare ženama su dodjeljene diplome, Časni Kur'ani i prigodni pokloni uz dovu Svemogućem da im Kur'an bude vodič u daljem životu. Ovom prilikom dobrodošlicu i lijepe želje i čestitke uputio je imam džemata Bojnik Mehidin ef. Bešlić.

Gost ove svečane akademije bio je glavni imam MIZ Sarajevo dr. Ferid ef. Dutović te njegov pomoćnik Suljo ef. Ćerimović.

Dr. Dautović obratio se džematlijama ovog džemata i gostima, a posebno je čestitao svršenicama sufare, efendiji Mehidinu i muallimi kojoj je ovom prilikom ispred MIZ Sarajevo uručio poklon i pohvale uz dovu Svemogućem Allahu da se sa ovakvim aktivnostima nastavi i dalje.

Vrijedne sestre i majke koje će se i dalje sastajati u bojničkom mektebu ali ovoga puta da bi učile Časni Kur'an su: Nihada Karo, Selma Karo, Sabiha Rahimić, Ramiza Rahimić, Jasmina Alibašić, Lamija Halilović, Amira Halilović, hadži. Azemina Mehmedović,hadži  Sumejja Karaman, Lamija Ramović, hadzi. Safija Ramović, Muša Lisica, Aida Kujović, Maida Pašić, Jasmina Ivazović, Adela Erović, Sabina Salihagić, hadzi. Zubejda Gačanović, hadži. Zumra Gačanović, Enisa Gačanović, Šefika Muratović i Amina Dizdarević.

Na kraju ove svečanosti džematlije i gosti počastili su se hranom koju su za njih pripremile ove vrijedne hanume. Na taj način zajedno je podijeljena radost i proučena dova za bereket i nastavak  aktivnosti u  džematu Bojnik.

M.B.

  • 11