A+ A A-

U tuzlanskom džematu Donja Obodnica promoviran 21 novi učač Kur'ana

Džemat Donja Obodnica upriličio je promociju dvadeset i jednog učača Kur'ana. Devet učenika mektebske nastave uspješno je savladalo arapsko pismo i počelo učiti Kur'an. Osim učenika mektebske nastave, dvanaest odraslih džematlija savladalo je arapsko pismo, među njima i pet bračnih parova.

07-04-2015-06-hat-tuz-dzem-1

Glavni imam MIZ Tuzla, hafiz Ahmed ef. Huskanović,  istakao je  vrijednost i značaj učenja Kur'ana za vjernike.

- Jedne prilike Poslanik a.s. prošao je pored dvije skupine ljudi. Jedna skupina klanjala je dobrovoljne namaze i ibadet činila, dok je druga skupina učila Kur'an i savjetovala se o važnim šerijatskim pitanjima.  Kada ih je vidio Poslanik a.s je rekao: „Poslan sam kao učitelj i pridružit ću se grupi koja se bavi naukom“ – rekao je hafiz Huskanović.

Sanel ef. Hodžić, imam u džematu Donja Obodnica , kazao je da je učenje Kur'ana čast ljudskom rodu i ibadet kojim se čovjek uzdiže na deredžu iznad meleka, jer Allah dž.š. melekima nije dao mogućnost da uče Kur'an. Meleki posjećuju skupove na kojima se uči Kur'an i slušaju.

Nakon promocije novi učača Kur'ana organizovan je radni ručak sa glavnim imamom, hafizom Huskanovićem, i članovima džematskog odbora, kao i predsjednicima i blagajnicima prethodnih saziva džematskog odbora.

Džanan Ribić