A+ A A-

Manifestacija "Dani Sejfulaha ef. Prohe": Održana promocija knjiga „Brak i porodica“ i „Hazreti Hasan, r.a.“

U okviru manifestacije "Dani Sejfulaha ef. Prohe" u četvrtak, 02. aprila,  2015.g. u Klubu knjige MEDŽLISA IZ-e Konjic održana je promocija knjiga: „Hazreti Hasan, radijallahu anhu“ i „Brak i porodica - islamski pogled“. O knjigama je govorio autor: Esad ef. Bajić, te recenzenti knjiga: Alija ef. Drkić, Almir ef. Hondo i Salih ef. Nefer.

Knjige su štampane u izdanju Medžlisa IZ-e Konjic i fondacije "Lijepa riječ" Konjic. Medžlis IZ Konjic izražava zadovoljstvo da je u okviru ovogodišnjih "Dana Sejfulaha ef. Prohe" pored organizacionih aktivnosti u programu učestvovao i kroz predstavljanje knjiga u čijem nastajanju su u potpunosti uključeni imami i uposlenici ovog Medžlisa (autor, urednik, recenzenti, tehnički urednik).

O sadržaju predstavljenih knjiga recenzenti su naveli sljedeće:

"Bračni život u suštini predstavlja potpunost življenja i sa sobom nosi darove ali i odgovornost cjelokupnog življenja. Nemoguće je u jednu knjigu smjestiti sve potrebne smjernice i putokaze koje iziskuje tako široko polje. Čak i da je to moguće, razvoj ljudskog društva donosiće nove situacije i specifične okolnosti koje će iziskivati nova promišljanja i nove odgovore a time i našu potrebu da se obraćamo učenjacima koji će nam na konkretno pitanje, dati konkretan odgovor. Zato,  želim istaknuti da pored svih sadržaja kojima ova knjiga obiluje ima i jedan jako važan i vrijedan momenat a to je da ne cilja da je sve kazala niti da je dala sve odgovore nego čitatelje, naše mladence, bračne parove, upućuje na fetva i emina Rijaseta Islamske zajednice  kojem će se obratiti za sve eventualne nejasnoće koje život donese pred njih a dostupno znanje im ne dadne potreban odgovor." (Alija ef. Drkić)

"Drago mi je da je Esad nakon izdavanja knjige BRAČNI ŽIVOT čije izmjenjeno i dopunjeno izdanje predstavlja ova knjiga BRAK I PORODICA uvažio naše želje i pripremio ovo novo izdanje koje će biti lijepo poklon mladencima od Medžlisa IZ Konjic prilikom sklapanja šerijatskih vjenčanja, te da je uvažavajući i iskustva nas kolega imama u ovu knjigu uvrstio uz već postojeće tekstove i one, uslovno rečeno "manje naučna a više praktične" koji će kroz prigodne hikaje i savjete biti posebno, mislim, interesantni i poučni mladim bračnim parovima u njihovom bračnom životu a potom i u odgoju djece čemu je ova knjiga posvetila značajnu pažnju..." (Salih ef. Nefer)

Almir ef. Hondo je u osvrtu na knjigu HAZRETI HASAN, r.a. kazao:

Knjiga hazreti Hasan, radijallahu anhu, obimom nije velika, sadrži 111 stranica a5 formata, Čine je naslovne cjeline: Uvod, Hazreti Hasanovi roditelji, Rođenje hazreti Hasana, O hazreti Hasanovom izgledu i moralnim osobinama, Poslanik, a.s., o hazreti Hasanu, Hazreti Hasanove supruge i djeca, Smrt hazreti Alija i biranje hazreti Hasana za halifu, Oporuka Hazreti Alije sinu Hasanu, Događaji nakon šehadeta hazreti Alije, Analiza razloga mira s Muavijom, Šehadet hazreti Hasana, Izreke, govori i kazivanja iz života hazreti Hasana, Zaključak,Literatura.

Tekst je potkrijepljen sa 88 fus-nota s precizno navedenim izvorima koje krasi jedna bitna činjenica. Do sada smo uglavnom čitali izvore hadisa u formi navođenja istih iz arapskih originala i izdanja a koja nam najčešće nisu dostupna, Esad se potrudio da sve hadise navede prema izdanjima prijevoda hadiskih zbirki na bosanski jezik i da ih tako podastre prema  nama dostupnim izvorima. Knjiga je temeljena na 52 izvora koja su navedena u literaturi. Od njih je 5 na stranim jezicima: turski, arapski i engleski a ostali su na bosanskom jeziku. Knjiga u sebi objedinjuje sve što se moglo naći do sada na bosanskom jeziku o životu Poslanikovog unuka hazreti Hasana r.a. uz popis autoru poznatih djela koji obrađuju ovu temu na bosanskom jeziku bilo u original bilo u prijevodu.

Iz izvora na arapskog, engleskom i  turskom jeziku autor je dopunio informacije o životu hazreti Hasana koji se tiču njegove porodice, broja supruga i djece o čemu se u zapadnim orijentalističkim krugovima često zlonamjerno iznosilo dosta kontradiktornih podataka te određene podatke iz hazreti Hasanova života koji nisu bili dostupni u našoj literature.

Kako je život svakog čovjeka neodvojiv od njegove porodice tako ova knjiga na svoj način govori o Hazreti Hasanovim roditeljima hazreti Aliju i Fatimi te o aspketu Poslanikovog, a.s. odgoja, budući da  su hazreti Hasan i njegov brat hazreti Husejn plodovi bašče Poslanikova, a.s. odgoja, koji ih oslovljava “dunjalučkim bosiljcima”, “predvodnicima džennetskih mladića” a ljubav prema sebi uslovljava ljubavlju prema njima...

Imajući na umu trenutna dešavanja u islamskom svijetu autor u zaključku knjige kaže: „Znanje o životu, riječima i djelima Poslanikove a.s., porodice, nije ni sufijska, ni ši'ijska ni sunnijska baština. To je pravo svakog sljedbenika Muhammeda, a.s.. To je potreba i obaveza svakog muslimana“.

Autor dalje piše: Jedna od islamskih doktrina koja bi trebala da se prihvata i primjenjuje kao najvažnija dunjalučka dimenzija islamskog ummeta jeste jedinstvo muslimana“  iznoseći  kroz ove riječi nijet pisanja knjige o životu  „izmiritelja muslimana“  što hazreti Hasan, r.a. jeste bio a po autoru može i danas biti povedemo li se za njegovim svijetlim primjerom.

Autor, sugerišući nam da o odgovorima sami razmislimo, pita: Da li, kada se nađemo u situaciji kakva je bila u vrijeme hazreti Hasana, mi danas umjesto primirja u korist islama i muslimana-kako je to učinio hazreti Hasan, vodimo ratove - a u situaciji koja karakteriše život njegova brata hazreti Husejna,  mi možda umjesto otpora i borbe, kako je to činio hazreti Husejn- sklapamo mir?

Na kraju, molim dragog Boga, da usliša Esadov nijet pri pisanju ove knjige i da podari muslimanskom ummetu  „hazreti Hasana“, izmiritelja koji će donijeti mir umjesto krvoprolića i bratoubilačkih ratova.

(www.medzlis-konjic.com)

  • 0101