A+ A A-

U Visokom održan kviz ”Svijet islama”

U cilju promoviranja mektebske nastave i njene vrijednosti kako za pojedinca tako i zajednicu, Medžlis Islamske zajednice Visoko, se odlučio na projekat kviza pod nazivom „Svijet islama“.

Kao i prethodne, sada već tri godine, ovaj kviz je napravljen za djecu mektebskog uzrasta, a pitanja su koncipirana po novim ilmihalima, koji su preporuka Rijaseta Islamske zajednice u BiH kao udžbenici za mektebsku nastavu.

U prostorijama Islamskog centra u Hanovima, 21.02.2015. godine,  glavni imam Ibrahim ef. Hadžić svečano je ozvaničio početak projekta kviza „Svijet islama“ i time čestitao svim učesnicima kao i njihovim mu’allimima na trudu i zahmetu oko istog.

Bitno za napomenuti, da je 36 ekipa/mekteba prijavljeno, dok dva mekteba nisu nikako uzeli učešća u ovom projektu. Također u kompletnom ovom odvijanju kviza, kroz prostorije Islamskog centra Hanovi je prošlo 110 mektebskih polaznika, koji su  imali prilike družiti se i takmičiti kroz dane: 22. februar, 28. februar, 07. mart, 08. mart i 14. mart 2015.

U nedjelju 15. marta 2015. godine, nakon akšam – namaza, u džamijskom prostoru Islamskog centra  Hanovi održano je  finale između ekipa/mekteba; GODUŠA, ŠADRVAN i BUCI.

Mekteb Goduša predstavljali su takmičari: Zukić Emin, Zukić Ajla i Zukić Adna.

Mekteb Šadrvan predstavljali su takmičari; Ilma Ašlama, Asija Šahinović i Amila Kubura.

Mekteb Buci predstavljali su takmičari; Lejla Alihodžić, Medžida Alihodžić i Muamera Alihodžić.

Nakon jednosatnog takmičenja ekipe su postigle sljedeći broj bodova:

I mjesto zauzeo je mekteb Buci sa osvojenih 65,15 bodova, (mu’allim Ermin ef. Ahmić)

II mjesto osvojio je mektbe Goduša sa osvojenih 40,00 bodova, (mu’allim Rasim ef. Alihodžić) i

III mjesto pripalo je mektebu Šadrvan  sa osvojenih 35,84 boda, (mu’allim Seid ef. Džozić).

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Visoko Ibrahim ef. Hadžić i predsjednik Medžlisa gosp. Džemil Ugarak su uručili vrijedne nagrade muallimima i predstavnicima  ekipa.

Glavni imam Ibrahim ef. se zahvalio svim takmičarima, njihovim mu’alimmima, a posebno imamima u Islamskom centru Hanovi Behaiji ef. Zeheroviću i Edžnan ef. Hajriću na angažmanu i vođenju ovog hairli projekta, uz dovu dragom Bogu da nas sviju pomogne i ojača na putevima dobra. Amin

  • 0101