A+ A A-

Aktivnosti Asocijacije žena „Nur“ Medžlisa IZ Gornji Vakuf

U okviru aktivnosti Asocijacije žena „NUR“ pri Medžlisu Islamske zajednice Gornji Vakuf, organizirana je  svečanost završetka hatmi za odrasle polaznice u džematu Vrse. Tog 28. marta 2015. godine džamija na Vrsima je bila popunjena do posljednjeg mjesta.

Veliki broj džematlija, rodbine i prijatelja  došli su da podjele radost  i da daju podršku članicama asocijacije koje su uložile veliki trud i završile svoju prvu hatmu. Najveće zasluge u ovom mubarek poslu imala je muallima Ulfeta Šečunović, predsjednica Asocijacije žena „NUR“. Naime, Ulfeta hanuma je ustrajnim radom uspjela izvesti prvu generaciju hatmi  u okviru edukativnog rada asocijacije žena“NUR“ . Nakon klanjanja akšam namaza, riječi dobrodošlice uputio je novi imam u džematu Vrse- Ždrimci, Ahmet ef. Meškić.

Nakon riječi dobrodošlice prisutnim džematlijama i džematlijkama obratila se predsjednica Asocijacije žena Ulfeta Šečunović. U svome obraćanju muallima je prisutne upoznala sa protokolom  hatmi te predstavila hanume koje su trebale proučiti  odabrane odlomake iz časnog Kur`ana. Dobrim i kvalitetnim učenjem svršenice hatmi su prijatno iznenadile prisutni auditorij, dokaz tome je bila pohvala profesorice fikha iz Elći Ibrahim pašine medrese, Lejle Bešo-Haskić koja je tu noć imala ulogu predavačice na ovoj mubarek svečanosti. Profesorica Bešo-Haskić je pohvalila rad Asocijacije žena „NUR“ te izrazila želju da ovo udruženje postiže još bolje i zapaženije rezultate.

Na kraju ove izuzetne manifestacije prisutnim se obratio glavni imam MIZ Gornji Vakuf mr. Enes ef. Omerović. U svome kratkom predavanju glavni imam je govorio o vjeri, moralu i korisnom znanju kao temeljima opstanka muslimanskog naroda i zajednice. Hatmu dovu je proučila hafiza Amela Šehić, a riječima zahvale manifestaciju su okončali Ahmet ef. i muallima Ulfeta Šečunović.

Nakon dove, svršenice hatmi su dobile prigodne poklone a vrijedne hanume  džemata Vrse su prisutnima pripremile kolače i kahvu u mektebskim prostorijama. Molimo Allaha Uzvišenog da obilato nagradi članice Asocijacije žena“NUR“ na čelu sa muallimom Ulfetom  što su priredile ovaj veliki mubarek. Zahvala ide takođe i džematskom odboru Vrse koji je finansijski podržali ovaj projekat, nadamo se da će i u budučnosti Asocijacija žena „NUR“ kroz svoj rad i angažman potvrditi svrhu i cilj svoga postojanja a to je edukacija i afirmacija žene Bošnjakinje.

Asocijacija žena „NUR“-MIZ Gornji Vakuf

  • 0202