A+ A A-

Muftija Dudić primio turskog ambasadora u Srbiji

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić, u srijedu 01.04.2015. godine, primio je ambasadora Republike Turske Mehmet Kemal Bozaja.

01-04-2015-07-mu-dud-tur-amb-1

Nakon dobrodošlice Ambasadoru koji je česti gost Mešihata, muftija Dudić mu je izrazio saučešće povodom pogibije turskog tužioca Mehmet Selim Kiraza u toku talačke krize u Istanbulu.

Na sastanku je ponovo pokrenuta tema investiranja Republike Turske u obnovu vakufskih dobara kulturno-historijske vrijednosti kao što su Hamam i Stara novopazarska banja, te ulaganja u druge projekte ustanova Mešihata. Tom prilikom muftija Dudić je izrazio nezadovoljstvo činjenicom da Turska razvojna agencija TIKA nije zastupljena ni u jednom projektu Islamske zajednice, iako je u regionu poznata kao veliki investitor.

Ambasador Bozaj je predsjednika Mešihata upoznao sa planom osnivanja ekspoziture turske Halk banke u Novom Pazaru, dok je muftija Dudić turskog diplomatu podsjetio na potrebu otvaranja konzulata ove zemlje u prijestolnici Sandžaka.

Bilo je riječi i o raspisanom konkursu za upis na univerzitete u Republici Turskoj, koji je podržan od dr. Dudića, uz prijedlog da Ambasada Turske obezbijedi stipendije za najbolje učenike u Sandžaku koji bi svoje školovanje nastavili na Fakultetu za islamske studije ili na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru i nakon toga bili korisni članovi svog društva.

(www.islamskazajednica.org)