A+ A A-

Čelić: Džemat Donji Humci bogatiji za petnaest odraslih učača Kur`ana

U čelićkom džematu Donji Humci u organizovan je kurs arapskog pisma koji je vodio mjesni imam Amel ef. Habeš. Na kurs koji je počeo 24. januara 2015. godine prijavilo se petnaest odraslih polaznika od kojih je najmlađi bio `92, a najstariji `52. godište.

Časovi su održavani dva puta sedmično, nakon jacija namaza u mektebskim prostorijama, u okviru kojih je pored učenja harfova imam Amel ef. Habeš održavao i predavanja o vjeri te odgovarao na razna pitanja prisutnih. Zahvaljujući velikom trudu i interesovanju, kako imama Amela ef., tako i polaznika učenje harfova je napredovalo veoma uspješno tako da je kurs završen 24. marta.

Na želju polaznika i radost džemata organizovana je i svečanost povodom završetka kursa na kojoj je svim polaznicima poklonjen po primjerak Kur`ana te svjedodžba o završenom kursu. Svečanost je uveličana dolaskom glavnog imama Islam ef. Hrnjića, te lokalnih imama: Avdije ef. Ramića, Senahid ef. Mujčinovića, Hakije ef. Muminovića, Hasmir ef. Okanovića, Bahrije ef. Bečirovića i Amir ef. Meheljića. Gost predavač bio je hfz. Husein ef. Čajlaković, koji je održao predavanje na temu „Kur`an i važnost učenja Kur`ana“. Poslije predavanja uručen je poklon za imama Amela ef. koji su mu pripremili polaznici kursa te je uslijedila prigodna večera za sve musafire.

Senada Habeš

  • 11