A+ A A-

Omladinski krug MIZ Tuzla: Hafiz Dedić govorio o značaju Saida Nursija

Omladinski krug Medžlisa IZ Tuzla u mektebu Mejdanske džamije organizirao je predavanje za omladinu sa hafizom Edinom Dedićem, profesorom u Behram-begovoj medresi.

Prije samoga predavanja, hafiz Dedić istakao je da se u čovjeku kriju velike mogućnosti i da mnogi nisu niti svjesni kakve potencijale nose u sebi, jer su zaokupljeni ovozemaljskim interesima i nemaju vremena da se fokusiraju na svoju unutrašnjost.

-  Želim da  vas upoznam sa jednom ličnošću od posebne važnosti za islam. Govorit ću o islamskom misliocu Saidu Nursiju. On je bio borac za islam sa trnovitim životnim putem. Ali samo na taj način čovjek može da iskaže sve svoje potencijale. Tokom Prvog svjetskog rata Nursi je bio u zarobljeništvu. Bez obzira na teške životne okolnosti, u  zarobljeništvu je držao predavanja i napisao jedno djelo o tefsiru Kur'ana. U vrijeme njegovoga života kada je bila zabrana vjere, kada su zatvarali škole Kur'ana, Said Nursi sav svoj trud uložio je da sačuva ummet od toga. Veliki dio svoga života proveo je po zatvorima, ali je i u tim uslovima pisao islamska djela i širio islam – pojasnio je hafiz Dedić.

Svjestan značaja opstanka islama Said Nursi uvijek je polazio od onoga što muslimane može ujediniti i što je bazirano na Kur'anu. Što je od posebne važnosti danas imajući u vidu stanje u kojem se nalazi islamski svijet, kako je naglašeno na predavanju, kada se i unutar Bosne i Hercegovine, prema riječima hafiza Dedića, nastoje nametnuti brojni pravci i autoriteti s ciljem okupljanja omladine.

- Nursija su često pitali kojeg je tarikata. Uvijek je govorio da vrijeme u kojem živimo nije odgovarajuće da bi se bavilo tim pitanjima. Pažnju treba fokusirati na čuvanje vjere, jer je sada atak na vjeru. Ako želimo da budemo u islamu moramo se odreći svojih ličnih interesa i prestati biti sebični, radi interesa islama – zaključio je u svome predavanju hafiz Dedić.

Piše: Džanan Ribić

  • 11