A+ A A-

Tešanj: Radni sastanak s imamima i predsjednicima džematskih odbora

Prvi zajednički radni sastanak sa imamima i novoizabranim predsjednicima džematskih odbora održan je 10. marta 2015. godine, u velikoj sali Medžlisa IZ-e Tešanj. Na sastanku su razmatrana pitanja o organizaciji i radu džemata kroz tri međusobno povezane cjeline: vjersko-prosvjetno djelovanje, administrativno-pravno i finansijsko poslovanje džemata.

11-03-2015-03-tesanj-1

Sastankom je predsjedavao predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa IZ-e Tešanj Zehrudin Kruško, koji se obratio prisutnim. Glavni imam mr. Fuad ef. Omerbašić i sekretar Medžlisa Admir Đulić upoznali su prisutne sa aktuelnim pitanjima iz rada Medžlisa i Islamske zajednice.

Uz čestitku na izboru i zahvalu za prihvatanje časnih dužnosti, prisutnim predsjednicima džematskih odbora uručen je komplet normativnih akta koji se primjenjuju u radu džematskih odbora: Pravilnik o organizaciji i radu džemata i džematskog odbora, Pravilinik o organizaciji dženaze i upotrebi, održavanju i čuvanju mezarja na području Medžlisa IZ-e Tešanj, Zaključak Rijaseta IZ-e u BiH o postupanju organa Islamske zajednice prema ljudima koji se obraćaju za pomoć, Odluka Rijaseta IZ-e u BiH o džamijskom kućnom redu, Odluka IO Medžlisa IZ-e Tešanj o uvođenju jedinstvene članarine IZ-e na području Medžlisa IZ-e Tešanj, Odluka IO o naknadnom ograđivanju i uređenju kabura u mezarjima na području Medžlisa IZ-e Tešanj.

Pored donesenih zaključaka i pokrenutih inicijativa na sastanku je najavljen i projekat održavanja zajedničkih sastanaka rukovodstva Izvršnog odbora sa džematskim odborima u džematima na kojima će se zajednički razmatrati konkretna pitanja vezana za organizaciju i rad džemata.