A+ A A-

Održan tradicionalni Bošnjački festival u džematu „Deer Park“ u Melbournu

Sedmi po redu tradicionalni multikulturalni Bošnjački festival održan je Melbournu, Australija, u 07. i 08. marta 2015. godine, u organizaciji Džematskog odbora i džemata “Deer Park“. U toku ova dva dana okupio se veliki broj Bošnjaka i Bošnjakinja kao i predstavnika drugih naroda koji žive i rade ovdje u Australiji.  

Festival je ponudio bogat, raznovrstan i, nada sve, interesantan program koji je imao edukativni, vjerski ali i sadržaj iz oblasti kulture, tradicije i običaja, ne samo našeg naroda nego i drugih. Prelijepim izvedbama predstavili su se folklorne grupe, horovi, učenici bosanske škole, polaznici mekteba,  grupa „Mehter“ te brojni umjetnici koji su interpretirali izvornu pjesmu sevdalinku. Uz ovaj izuzetno dopadljiv program, ovoj našoj manifestaciji su prisustvovali i brojni gosti i zvanice koji su svakako svojim dolaskom i obraćanjima učinili Festival još sadržajnijim i boljim. Na Festivalu prisutnima su se obratili: Jasmin ef. Bekrić, predsjednik Mešihata IZ-e Bošnjaka u Australiji, Ibrahim ef. Omerdić, imam džemata Noble Park, ambasador BiH u Australiji Bakir Sadović, Cesar Melhem i Natali Suleyman, članovi Parlamenta države Viktorije, predstavnik Policije Viktorije, pomoćnik predsjednika Islamskog vijeća  Viktorije. Svi gosti su izrazili svoje oduševljnje onim što su vidjeli i dali su podršku džematu „Deer Park“ u budućim projektima.

Posebnu pažnju je privukla torta u obliku Starog Mosta, koju je napravila Selma Fazlić uz pomoć i podršku svoje porodice. Torta je na aukciji prodata za $ 1.650 a sredstva su usmjerena kao donacija.

Prisutni na Festivalu, a bilo ih je više hiljada, nisu krili oduševljenje i zadovoljstvo za sve ono što su vidjeli i doživjeli u ova dva dana druženja, a vidjelo se mnogo toga lijepog i onog što je zaista nama Bošnjacima i najpotrebnije ovdje, a to je vidjeli smo jedni druge, družili se, razmijenili iskustva i mišljenja te napunili svoje duše onim bez čega mi ne možemo a to su naše vrijednosti. Primjetili smo i veliki broj naše omladine i djece, koja je svojim dolaskom podržala ovu manifestaciju, a to i jeste cilj da se družimo i da se i na ovaj način naša omladina upaznaje, jer ako bi uspjeli sačuvati našu omladinu, našu djecu mi smo sretni i uspjeli smo u našim životima, bez obzira gdje živimo, a posebno ovdje u ovoj drugoj našoj domovini Australiji.

Pored raznovrsnog programa i zahvalnosti koju iskazujemo svim učesnicima, moramo istaći i pohvaliti besprijekornu organizaciju ovog velikog događaja u našem džematu od strane Džematskog odbora na čelu sa predsjednikom odbora Zilhadom Đonlagićem, a uz pomoć velikog broja džematlija koji su se dobrovoljno, i u ime Allaha dž.š., stavili na raspolaganje Odboru da bi pomogli što uspješnijoj organizaciji ovog sedmog po redu Bošnjačkog festivala u džematu „Deer Park“ u Melbournu.

S toga od srca i najiskrenije se svima zahvaljujemo na pomoći, podršci i dolasku na ovu zajedničku Manifestaciju, za koju se nadamo da će, ako Bog da, u budućnosti okupiti još više Bošnjaka i Bošnjakinja na jednom mjestu.   

Molimo Allaha dž.š. da sve učesnike u programu, one koji su radili i pomogli u organizaciji i sve one koji su svojim dolaskom podržali Bošnjački festival, kao i predstavnike medija,  nagradi Svojom nagradom i na ovom i na Budućem svijetu. Upućujemo Bogu Dragom dovu, ako smo šta pogriješili da nam se smiluje i da nam oprosti. Amin!  

Muhamed ef. Đidić 

  • 11