A+ A A-

Održana treća sesija seminara Obnova kvaliteta u Islamskoj zajednici na temu Duhovno-etički odgoj

 

U okviru seminara „Obnova kadrovskog kvaliteta u Islamskoj zajednici“, u subotu 07.03.2015. god. u Novom Pazaru, održana je treća sesija na temu „Duhovno-etički odgoj“. Izlagač i ove sesije bio je muftija sandžački Muamer ef. Zukorlić koji je kroz predavanje stavio akcenat na četiri duhovno-etičke vrline.

Svijest o emanetu nosioca raznih dužnosti u Islamskoj zajednici osnovna je pretpostavka za osjećaj pune odgovornosti i uspješno vršenje te dužnosti. Pozivajući se na kur'anske ajete o emanetu, predavač je ukazao na neophodnost stalne revizije dosljednosti i dostojnosti našim emanetima.

Takwa kao bogobojaznost i pokornost Stvoritelju ključna je odlika pravih nosilaca emaneta u Islamskoj zajednici. Samo oni koji ovu vrlinu stalno kod sebe osvježavaju mogu uspješno druge pozivati na dobro i odvraćati od zla, istakao je predavač.

Prema mišljenju predavača, ihlas – iskrenost potvrda je identifikacije čovjeka sa istinom. Iskrene Allah dž.š. ne ostavlja u zabludi i nije slučajno da je sura Ihlas baš tako nazvana i vrednovana kao trećina Kur'ana, jer govori o kristalnoj iskrenosti vjere u Jednog Boga, što je pretpostavka za opću iskrenost čovjeka.

Četvrta vrlina neophodna svakom nosiocu dužnosti u Islamskoj zajednici jeste zahvalnost prema Allahu i prema ljudima. Zahvalnost je srž aktivne vjere, istakao je predavač, te ukazao na kur'anski ajet: „I uputili smo ga na pravi put – ili će biti zahvalan, ili će biti nevjernik“, a to znači da nezahvalnost vodi lutanju i nevjerstvu.

Da bi naša riječ bila kredibilna kako bi je prihvatili naši učenici, studenti i džematlije, potrebno je da se okitimo ovim i drugim duhovno-etičkim vrlinama, zaključio je Muftija sandžački svoje izlaganje.

Warning: No images in specified directory. Please check the directory!

Debug: specified directory - https://islamskazajednica.ba/1aktuelnosti6/09-03-2015-sem-sand

(islamskazajednica.org)