A+ A A-

Večer Kur'ana u džematu Zalik

Medžlis Islamske zajednice Mostar, Centar za učenje Kur'ana i džemat Zalik sinoć su organizirali večer Kur'ana u povodu završetka radova na unutrašnjem uređenju džamije „Bosanski mudžahidi“ u Sjevernom logoru. Odabrane odlomke učili su mostarski hafizi Omar Nuhić, Suad Godušević i Nezir Šarić, dok je prijevod značenja na bosanski jezik čitao Meadin Mrndžić.

U uvodnom obraćanju džematski imam Šefik ef. Čavčić naglasio je kako su ovakvi sadržaji druženja sa Kur'anom i klanjanje zajedničkog noćnog namaza već nekoliko godina tradicija u ovoj džamiji. „U proteklom periodu naš džemat je radio na unutrašnjem uređenju džamije, ugradnji podnog grijanja i promjeni tepiha da bi nam ovdje bilo udobnije i toplije. Uporedo s tim trudimo se da napravimo i dobar ugođaj našim dušama. Ova večerašnja noć je jedna u nizu tih nastojanja u kojima, namazom , učenjem Kur'ana, ibdadetom i zikrom nastojimo osvježiti naše duše“, rekao je ef. Čavičić.  Ef. Čavčić je čestitao direktoru Karađoz-begove medrese Aid ef. Tuleku na uspješno položenom hifzu pred Komisijom za polaganje hifza Rijaseta IZ u BiH. Podsjetio je da su hafizi Kur'ana prvaci Dženeta, te pozvao mlade da izgrađuju ambiciju da se i oni jednog okite tim časnim zvanjem. „ Kur'an je naš čuvar. Allah dž.š. čuvar Kur'ana, On čuva Kur'an, a Kur'an čuva nas. Nastojmo da što više živimo Kur'an-i-Kerim da on ne stoji na našim rafama. I ne samo to počastimo naše kuće noćnim namazom“, poručio je ef. Čavčić. 

Glavni imam Medžlisa IZ Mostar Suljo ef. Cikotić podvukao je kako ljubav prema Allahu dž.š. i prema Kur'anu ima tu moć da okupi iskrene osjećaje vjernika na jednom mjestu. Tumačeći utjecaj kur'anskih riječi na ljudska srca ef. Cikotić je pozvao okupljene i da čuvaju jačaju svoje porodice, da prenose ljubav prema Božijoj riječi na svoje sinove i kćeri, da pozovu djecu da uče Kur'an napamet, jer hafizi će imati posebne počasti kod Allaha. „Promjena društva  i stanja u kojem se nalazimo počinje od pojedinca, a promjena pojedinca počinje s odnosom prema Kur'an-i-Kerimu. Kakav bude naš odnos prema Kur'anu; takav je odnos Allaha dž.š. prema nama. Provjerimo sebe, vidimo gdje smo?, na koji način postavljamo prioritete u našem životu? U tome se ogleda i naš položaj i na Dunjaluku i na Ahiretu, kod Gospodara svih svjetova“, rekao je ef. Cikotić.

Obraćajući se mladima ef. Cikotić je akcentirao značaj i ulogu mladih osoba iz rane historije islama, te ih pozvao da iskoriste datu im priliku i izgrade svoje osobine na način da Allah s njima bude zadovoljan.“ Vi ste ti koji se trebate suprotstaviti silnicima koji plaše nedužne i nemoćne vjernike, ljude. Svetost mu'mima je veća od svetosti Kabe. Pravda i oslonac na Allaha su ono što će nas, uz Božiju pomoć, izbaviti iz ovog hala i stanja“, zaključio je ef. Cikotić.  Govoreći o potrebi organiziranja ovakvih skupova i druženja poručio je da su oni najbolja prilika za propitivanje odnosa prema sebi samima, prema porodici, prema društvu općenito.

  • 0101