A+ A A-

Džemati u Luksemburgu prikupili preko 15.000 KM za stipendije

Bošnjaci iz džemata u Luxemburgu, uputili su ovih dana novčanu pomoć medžlisima koji su stradali u poplavama i klizištima u maju 2014.godine. Radi se o pomoći u iznosu od 15.477,00 KM za srednjoškolce i studente slabijeg imovnog stanja u medžlisima Islamske zajednice Zenica, Žepče, Zavidovići, Maglaj, Doboj i Gračanica. Novac je uplaćen na račun medžlisa Žepče, a proslijeđen pomenutim medžlisima  po instrukcijama naših vakifa-donatora iz Luxemburga. Kompletnu akciju vodio je Halil ef. Ahmetspahić, imam u Luxemburgu.

Medžlisima je u svrhu stipendiranja uplaćeno po 2.580, 00 KM, a Medžlis IZ Zenica, obzirom da nema formiran fond za stipendiranje, svoj novac je poklonio medžlisu IZ Žepče, Medžlisu koji je pretrpio ogromna razaranja infrastrukture tokom vremenskih neprilika u maju 2014. godine.

Kada je u pitanju Medžlis Islamske zajednice Žepče, već 16 godina postoji fond za stipendiranje srednjoškolaca i studenata, slabijeg imovnog stanja.  Sredstva u taj fond se prikupljaju tako što se prvi petak u svakom mjesecu u svim našim džematima organizira sergija u te svrhe. Ovaj hairli posao je postao svojevrsni „brand“ našega Medžlisa, nešto po čemu nas izdvajaju i prepoznaju, kako naši susjedni medžlisi, tako i muftiluk pa i Rijaset.  Do sada je Medžlis Žepče isplatio 442 stipendije, u ukupnom iznosu od oko 250.000,00 KM.

Ali ono što ovdje želimo posebno istaknuti i napomenuti, jeste činjenica da su nas po ovom hairli poslu prepoznali i van granica naše lijepe BiH. Ne samo da su nas prepoznali, nego su u nama vidjeli nekoga ko je u ovom poslu siguran, transparentan, dosljedan i nenametljiv. Upravo su to naša braća, Bošnjaci iz džemata u  Luxemburgu.

Navedeni iznos, kada je u pitanju Medžlis Žepče, biće podijeljen na četiri jednake rate/stipendije sljedećim studentima:

  1. Ahmić  (Husein) Ćerima – džemat Brižđe,

  2. Avdić (Eniz) Senida – džemat Ozimica

  3. Bašić (Asif) Mahira – džemat Žepče

  4. Bećirović (Hazim) Dalila – džemat Žepče

  5. Begić (Hajrudin) Alma – džemat žepče

  6. Efendić (Fehim) Nermina – džemat žepče

  7. Fazlić (Emir) Dženeta – džemat Žepče

  8. Hajdarević (Šaban) Armin – džemat Žepče

  9. Maglić (Zlata) Fuad – džemat žepče

  10. Memčić (Hajrudin) Elma – džemat Begov Han

  11. Nezić (Mirsad) Zerina – džemat Begov Han

  12. Prijić (Rifet) Nedžad – džemat Žepče

Ovom prilikom se od srca zahvaljujemo džematlijama džemata u Luxemburgu, zatim odboru koji je odobrio ovu akciju i prikupljena sredstva poslao u BiH, i naravno imamima, na čelu sa Halil ef. Ahmetspahićem, na provedenoj akciji te, na samoj namjeri da nam pomognete na ovaj način, ovako direktno i konkretno.

U ime svih onih koji će primiti novac iz ove velike akcije, molimo Allaha dž.š. da donatore nagradi za ovaj hairli nijjet i posao, te da im višestruko to i namiri, Amin!

  • 0101

  Irdin Tutnjić