A+ A A-

Radionica o kolegijalnom savjetovanju za imame s područja Konjica, Jablanice i Prozora

U organizaciji Mostarskog muftijstva jučer je (22.01) mr. Muamer Tinjak, certificirani trening menadžer, sa imamima i muallimima s područja Konjica, Jablanice i Prozora održao jednodnevnu radionicu o temi „Kolegijalno savjetovanje“ na kojoj je poseban ankcenat stavljen na strukturirano rješavanje problema. Kolegijalno savjetovanje podrazumijeva punu podršku kolega i neformalnih savjetnika koji su se suočavali sa sličnim izazovima.

Prisutne je prvo poselamio v.d. glavni imam Medžlisa IZ Konjic Redžo ef. Muhibić iskazavši zadovoljstvo što je Medžlis IZ-e Konjic domaćin današnjeg skupa imama, a nakon njega prisutnima se obratio sekretar mostarskog muftijstva Ramiz ef. Kajan kazavši između ostalog: "Neobično mi je drago što u ovom lijepom elementu imamo priliku da se educiramo, napredujemo... Savjetovanje je riječ koja podrazumijeva mnogo toga, o  tome će Muamer ef. govoriti više, ja iskazujem vjeru i upućujem dovu da  današnje druženje bide od koristi svima nama i od pomoći u našem poslu koji obavljamo..."

Uvaženi muftija Salem ef. Dedović je u svom obraćanju, između ostalog, rekao:

„Ovaj program predstavlja redovni plan stručnog usavršavanja imama s područja Muftijstva mostarskog. Ovo je rezultat onoga što smo uočili kao ozbiljnu želju, potrebu, vas imama i kolega muallima. Tokom prošlog perioda susreli smo s esa svim imamima s našeg područja i ovaj program je proistekao iz sagledavanja vaših želja i potreba. Ovo je vrijeme brzih promjena i velikog broja informacija koje nas tjeraju na doedukaciju. Nama trebaju nove spoznaje da bismo se mogli nositi sa svim izazovima i zahtjevima vremena koje se stalno svakim danom mijenjaju, da bismo mogli planirati i realizirati svoje programe u vrlo zahtjevnim društvenim okolnostima. Imami su s ljudima u svakodnevnom kontaktu i ovakve vrste seminara, savjetovanja, radionica su neophodne da bi na najbolji mogući način odgovorili na potrebe svojih zvanja i poslova koje obavljate u društvu... Princip stalnog stručnog usavršavanja je princip na kome će Muftijstvo mostarsko principijelno ustrajavati i istrajavati.“

Pored stručnog usavršavanja muftija je istakao potrebu stalnog susretanja, razmjene iskustava i međusobnog upoznavanja.

„Stručno usavršavanje imama, stjecanje određenih kompetencija koje su potrebne da bi se održao korak sa izazovima i problemima sadašnjeg vremena potrebe su koje ne može zadovoljiti ni sam fakultet jer nakon što se izobrazujemo na fakultetima vrijeme  donosi nove izazove i traži nova stručna osposobljavanja kako bi se kvalitetno odgovorilo na te izazove. Vrlo često s suočavajući se sa problemima čovjek koristi svoje naviknute "naočale" i kroz njihovu dioptriju gleda na probleme, no, zajedničko savjetovanje nas uči da ta slika koju vidimo ne mora biti, i nije jedina, nego postoji i mogućnost različitih gledišta s različitih mjesta s različitim "dioptrijama". Kroz zajedničku razmjenu iskustava, otvaranja perspektiva i davanja šire slike same teme pojašnjavali smo najsavremeniju tehniku pristupa i rješavanja problema koja nam se svakodnevno nameću. Ovakve radionice su posebno važne imamima, muallimima i muallimama jer su oni osobe koje su svakodnevno u direktnom kontaktu sa džematlijama, mladim ljudima, polaznicima mekteba i svakodnevno se suočavaju sa problemima za koje ih niko ne sprema“, kazao je mr. Tinjak.

On smatra nužnom potrebu da se imami kontinuirano educiraju i razvijaju određene kompetencije koje će im pomoći da kvalitetno pristupe rješavanju nametnutih dilema. „Islamska zajednica kao ozbiljna institucija organiziranjem ove radionice potvrđuje opredijeljenost suočavanja sa savremenim izazovima jer nastoji biti u korak s vremenom kako bi se ljudi kvalitetno nosili sa određenim situacijama čime bi se, za očekivati je, problemi trebali smanjivati“, pojasnio je mr. Tinjak. Istakao je da ova radionica ima za cilj stvaranje boljeg društvenog ambijent i kvalitetnoga funkcioniranja džemata kao osnovnih organizacijskih cjelina u Islamskoj zajednici.

Radionica „Kolegijalno savjetovanje“ jedan je od sadržaja usvojenog plana rada Mostarskog muftijstva. Radionica je jučer održana u Mostaru za imame Mostara i ostalih Medžlisa Hercegovine.

Imami su iskazali zadovoljstvo radom ove radionice i raduju se nastavku ovakvih aktivnosti ubuduće a današnja radionica je bila i lijepa prilika za susret i razmjenu iskustava imama s područja Medžlisa Konjic, Medžlisa IZ Jablanica i Medžlisa IZ Prozor.

(www.medzlis-konjic.com)

  • 0101