A+ A A-

Muftija Dedović na prijemu kod gradonačelnika Mostara

Mostarski muftija Salem ef. Dedović jučer je zajedno sa poglavarima drugih vjerskih zajednica u Mostaru vladikom Zahumsko-hercegovačkim i primorskim dr. Grigorijem Durićem i mostarskim biskupom dr. Ratkom Perićem prisustvovao prijemu kod gradonačelnika Mostara Ljube Bešlića.

Gradonačelnik Bešlić je u uvodnom obraćanju kazao kako je ovaj susret prilika da razmjene svoje stavove i mišljenja, prije svega kada je u pitanju odnos religijskih zajednica i Gradske uprave u Mostaru.

„Zahvalan sam svima na dosadašnjoj saradnji tokom proteklih, skoro 12 godina od kako sam na dužnosti gradonačelnika i dogradonačelnika Mostara. Svih tih 12 godina, na trenutke teških godina, naša saradnja je bila s većim ili manjih intenzitetom na većem ili nižem nivou. Ali, najvažnije je da nikada nije prekinuta“, istakao je Bešlić.

Po njegovim riječima, susret je prilika da se ta saradnja nastavi i poboljša.

„U izbor dobroga ili lošega ne treba sumnjati jer u svakoj religiji na ovim prostorima uči se o dobrim djelima i kako treba činiti dobro. Zbog toga vjerujem da ćemo svi primijeniti ono što nas vjera podučava i da će Mostar postati grad gdje niko nikoga neće i ne smije ugrožavati“, kazao je Bešlić.

Naveo je kako se međureligijska saradnja, saradnja s lokalnom vlašću može i treba ostvariti kroz konkretne projekte, naglasivši kako ta saradnja neće izostati.

„Čelnici vjerskih zajednica izrazili su zadovoljstvo pozivom na zajednički prijem te izrazili nadu kako će saradnja biti u budućnosti još bolja i na rješavanju konkretnih pitanja koji se tiču vjerskih zajednica kao i da će ovakvi sastanci u budućnosti biti i češći“, saopćeno je iz Gradske uprave Mostara.

  • 0101