A+ A A-

Održano takmičenje muezzina - polaznika mekteba na nivou Muftiluka travničkog

U četvrtak, 15. januara 2014. godine islamski centar na Kalibunaru bio je domaćin finalnog takmičenja muezzina polaznika mektebske nastave sa područja Travničkog muftijstva, a koje je organizovano u okviru manifestacije "Selam ja Resulallah", čiji je organizator MIZ Sarajevo.

Prvo takmičenje ove vrste organizovano je prošle godine, a učešće su uzeli samo polaznici sarajevskih mekteba. Ove godine takmičenje je prošireno i na područje koje pokrivaju Travničko i Zeničko muftijstvo. Takmičenje se održalo u dvije kategorije: mlađa kategorija za uzrast do 6 razreda, a takmičari su učili ezan i ikamet, te starija kategorija za uzrast od 7 do 9 razreda, gdje su takmičari učili ezan, ikamet, salavat i zikr nakon namaza. U obje kategorije učešće sa područja Muftiluka travničkog uzelo je 35 polaznika mektebske pouke.

Finalnom takmičenju prisustvovao je muftija travnički dr. Ahmed-ef. Adilovića, koji se tom prilikom i obratio polaznicima sa nekoliko korisnih savjeta, te glavni imam MIZ Travnik mr. Salih-ef. Indžić i predsjednik IO mr. Nermin Šušić. Svaki učesnik i njegov muallim su dobili lijepe i vrijedne nagrade, a dodjeli nagrada učesnicima prisustvovali su i glavni imam MIZ Sarajevo, dr. Ferid-ef. Dautović, sa svojim pomoćnicima, Malik-ef. Šljivom i Elvedin-ef. Klisurom.

Na finalno takmičenje u Sarajevu plasiralo se po pet takmičara iz svake kategorije. Oni koji će predstavljati Muftijstvo travničko i naš muftiluk su:

MLAĐA KATEGORIJA

1. Skoko Ahmed, muallim Aljo-ef. Cikotić;

2. Hadžić Salih, muallim Senad-ef. Hadžić;

3. Mehanović Arnes, muallim Fahrudin-ef. Haseljić;

4. Glamočak Davud, muallim Ibrahim-ef. Glamočak; i

5. Pilić Tarik, muallim hfz. Salih-ef. Haseljić.

STARIJA KATEGORIJA

1. Odobašić Ajdin, muallim Aljo-ef. Cikotić;

2. Omerović Amrudin, muallim Hasan-ef. Glamočak;

3. mamović Refik, muallim Adnan-ef. Jusufspahić;

4. Mujakanović Hamza, muallim Almedin-ef. Mešković; i

5. Čančar Tarik, muallim Nedim-ef. Glamočić.

(www.muftiluk-tr.ba)

  • 0101