A+ A A-

U Mostaru proučena hafiska dova Jusufu ef. Bećoji

U prisustvu velikog broja vjernika, u nedjelju, 18. janaura 2014. godine, nakon podne namaza proučena je hafiska dova mladom mostarskom hafizu Jusuf ef. Bećoji u džamiji Kočine - Masline. Hafisku dovu proučio je Jusufov muhafiz Kenan ef. Musić.

Radost povodom ovog nesvakidašnjeg događaja s prisutnima su podijelili Muhjudin ef. Bećoja mjesni imam i Jusufov babo, Suljo ef. Cikotić glavni imam Medžlisa IZ Mostar, direktor Karađoz-begove medrese Aid ef. Tulek, mostarski muftija Salem ef. Dedović, prof. dr. Ismet Bušatlić, dosadašnji dekan Fakulteta islamskih nauka i u svojstvu izaslanika reisu-l-uleme profesor Mustafa ef. Spahić.

Zvaničnici su tokom svojih govora isticali značaj i vrijednost učenja hifza te, prema islamskom učenju obećani, privilegovani položaj svih hafiza. Hafiska dova Jusuf ef. Bećoje je četvrta hafiska dova u posljednjih šest mjeseci u Mostaru. Mjesni imam ef. Bećoja je izrazio zahvalnost dragom Bogu što je dočekao da nakon dugog niza godina, u predanom radu s djecom, svjedoči ovom nesvakidašnjem uspjehu. Glavni imam, ef. Cikotić je pozvao vjernike da nastave njegovati i jačati ljubav prema učenju Kur'ana i prema poslaniku Muhamedu a.s.

Muftija mostarski Salem ef. Dedović komentirajući uspjehe koje postižu učenici mostarskih mekteba i Karađoz-begove medrese konstatirao je kako je u usponu trend vraćanja nekadašnje impresivne karakteristika Mostara u učenosti i odanosti islamskoj nauci općenito. „Islamskoj zajednici u Mostaru trebaju hafizi, mladi ljudi kojima ćemo dati priliku da svoje znanje stave na raspolaganje ovom narodu“, kazao je muftija Dedović.

Prije uručenja hafiske diplome izaslanik reisu-l-uleme, profesor Musatafa Spahić, akcentirao je važnost sihroniziranog djelovanja Islamske zajednice, počevši od same porodice do vrha ove institucije sa reisu-l-ulemom na čelu. Spahić je govorio o nadnaravnosti Kur'ana i svetosti njegovog teksta kojeg muslimani stoljećima uče napamet. „Ovo je jedina knjiga oko koje nema sumnje, jer je njen izvor sam Allah dž.š. i zato je moguće učiti i pamtiti“, rekao je Spahić.

Osvrnuvši se na aktuelne provokacije karikiranja lika posljednjeg Božijeg poslanika Muhameda a.s. Spahić je pozvao vjernike da ne pristaju na te provokacije. „Muslimani ne smiju pristati da se ponašaju onako kako bi neko to želio, već trebaju vjerovati u dragog Allaha, slijediti Muhameda a.s., raditi dobra djela. Ne smiju sebi dozvoliti nikakvu dominaciju, nikakvu asimilaciju, majorizaciju, diskriminaciju, jer musliman je čovjek koji se pokorava isključivo svom Stvoritelju“, poručio je ef. Spahić.

Hafiz Jusuf ef. Bećoja rođen je u Istanbulu 1993. g. Prvi put je počeo učiti hifz u 6 razredu osnovne škole, da bi ga intenzivirao kao učenik Karađoz-begove medrse u Mostaru gdje je pred svojim prvim muhafizom proučio cijeli Kur'an, a usavršavanje i stabiliziranje postignutog znanja postigao je u okviru djelatnosti Fondacije za učenje hifza „dr. Fadile ef. Fazlić“ pred profesorom Fakulteta Islamskih nauka Kenanom Musićem. Jusuf ef. Bećoja dobitnik je više priznanja na raznim takmičenjima učenja hifza u Bosni i Hercegovini i inostranstvu.

(www.miz-mostar.com)

  • 0101