A+ A A-

MIZ Kalesija: Obnova vjerskih objekata u Paraćima i Horozovini

Uz pomoć Ambasade Republike Turske, Muftijstva tuzlanskog i Medžlisa IZ Kalesija uspješno se privode kraju dva značajna projekta u cilju revitalizacije vjerskog i općeg stanja življenja u područjima pogođenim majskim nepogodama. U naseljima Horozovina i Paraći, džemat Hrasno Donje, proteklih mjesec dana intenzivno se provode aktivnosti koje su rezultirale okončanjem radova na sanaciji štete na mektebskom objektu u Paraćima te završetkom prve faze gradnje novog mekteba u naselju Horozovina.

Podsjećamo da je mekteb u Paraćima aktiviranjem klizišta u njegovoj neposrednoj blizini bio znatno oštećen dok je mekteb u naselju Horozovina, obzirom da se nalazio u epicentru klizišta, u potpunosti uništen. Informacije o stanju navedenih objekata i projekti moguće sanacije-gradnje dostavljeni su Muftijstvu tuzlanskom koje je iste delegiralo Ambasadi Republike Turske te na taj način obezbijedilo značajna sredstva za realizaciju. Za nepun mjesec dana saniran je mekteb u Paraćima. Iako je bilo prijedloga da se iznađe nova sigurnija lokacija volja i želja mještana Paraća da objekat ostane na mjestu gdje je i bio, uz dodatna stručna ispitivanja i potvrdu, je ispoštovana. U objektu se već održava redovna mektebska pouka i druge vjerske aktivnosti.

Lokaciju za gradnju objekta u naselju Horozovina ustupio je susjedni džemat Seljublje „odvojivši“ dio svoje vakufske parcele za budući mekteb u Horozovini. Sa prvim pahuljama snijega završeni su grubi radovi na objektu a u Horozovini je nikao jedan krov, prvi nakon majskih nepogoda. Sa njim će, nadaju se mještani Horozovine, nići i drugi pod koje će useliti njihove dojučerašnje komšije koje su u jednam majskom danu ostale bez svojih domova/krovova! Povodom završetka radova na krovu objekta, u nedjelju 28.12.2014. godine, održana je sljemenska svečanost na kojoj je potvrđena spremnost Medžlisa da pomogne dalju gradnju vjerskih ali i stambenih objekata u područjima pogođenim elementarnim nepogodama.                      

Obzirom da će za završetak radova na izgradnji mekteba u Horozovini biti potrebna dodatna sredstva Medžlis IZ Kalesija apeluje na sve građane da se uključe i svojim prilozima pomognu izgradnju. Dodatne informacije kao i način upućivanja pomoći možete dobiti preko službi Medžlisa svakim radnim danom do okončanja projekta.   

Medžlis IZ Kalesija  

  • 0101