A+ A A-

Deset godina tribine „Večer Kur`ana i džemat“ u IC Zagreb

 

Svake subote, već deset godina u kontinuitetu, u Islamskom centru Zagreb održava se vjerska/tefsirska tribina “Večer Kur’ana i džemata”.

Na tribini se redom citiraju i tumače kur’anski ajeti prema najpoznatijim dostupnim tefsirskim djelima, prije svih Ibn Kesirovom tradicionalnom tefsiru i tefsiru Sejjida Qutba. Na tribini su svoja predavanja imali i neki od najpoznatijih alima s naših prostora koji su govorili o različitim temama. Tako smo i prvih deset godina ove tribine obilježili u subotu, 20.12. 2014. godine, angažiranjem dr. Esmira ef. Halilovića, predavača Hadisa na Islamskom pedagoškom fakultetu u Zenici, koji pripada mlađoj generaciji bosansko-hercegovačkih alima. Prije predavanja pod nazivom “Slijeđenje sunneta – jedini put do Dženneta”, našim džematlijama, koji su tu noć, kao i većinu subota ispunili dvoranu skoro do posljednjeg mjesta, obratio se muftija dr. Aziz ef. Hasanović.

U svome je obraćanju istaknuo važnost i prepoznatljivost ove tribune na kojoj svi mogu ponešto naučiti o svojoj vjeri te se međusobno družiti i jačati džemat. Među džematlijama ima i onih koji nisu u zadnjih 10 godina propustili ni jednu tribinu, ni jedno predavanje. Jedan od njih je i Salko Grozdanić kojemu je muftija uručio knjigu kao skroman poklon te za njega uputio dovu Svevišnjem Allahu kao poticaj da nastavi i dalje dolaziti i tako jačati džemat na što se h. Salko i obvezao.

Na kraju svoga obraćanja, muftija je uručio poklon-knjigu utemeljitelju i voditelju ove tribune zagrebačkom imamu Mirzi ef. Mešiću te mu je uputio pohvale i poželio mu kao i zagrebačkim džematlijama još puno ovakvih obljetnica. Nakon ove skromne svečanosti obilježavanja prvih deset godina tribune prisutni su,među kojima je bio i glavni zagrebački imam hfz. Aziz ef. Alili, mogli uživati u dvije ilahije na turskom i bosanskom jeziku koje je proučila Esma Halilović, kćerka uvaženog gosta-predavača, kao i u samom predavanju i, kasnije druženju u restoranu i u OKM-u Islamskog centra Zagreb.

(www.islamska-zajednica.hr)

  • 0101