A+ A A-

Manifestacija „Moj dženet je u meni“ u Mostaru

U okviru programa manifestacije Medžlisa IZ Mostar povodom mjeseca rebiu-l-evvelu, mjeseca rođenja posljednjeg Božijeg poslanika Muhameda a.s. sinoć je u prepunoj Sali Kulturnog centra kralj Fahd predavanje pod naslovom „Metode Djelovanja, odgoja i pristupa ljudima“ održao prof.dr. Šefik Kurdić.

26-12-2014-03-man-mev-most-1

Kroz predavanje Kurdić je ukazao na potrebu i koristi okupljanja vjernika na temeljima islamskih vrijednosti te na obavezu ponašanja i pridržavanja svih tih životnih normi. Posebno je naglasio činjenicu da je vjernik uvijek, u svakom iskušenju, na dobitku te da ne treba klnouti duhom i umanjivati vlastiti prirođeni optimizam. Citirao je izreku Ibn Tejmije koji je ustvrdio da je uvijek na dobitku. „Šta mi može moj neprijatelj. Moj džennet je u meni. Ako me ubije ja idem kao šehid na onaj svijet. Nije me uništio samo mi je pomogao da steknem počasti. Ako me zatvori i uhapsi onda idem u halvet, osamljujem se i onda tek mogu da razmišljam i misli potpuno posvetim Bogu“, citirao je Kurdić.

U glavnom dijelu predavanja Kurdić se osvrnuo i na posljednje percepcije islama i muslimana koje su prisutne u svijetu, a čemu značajno doprinose sami muslimani. „Danas je u svijetu prisutna slika da vlada strah tamo gdje se pojave i dođu neki muslimani, a u vrijeme Poslanika i dobrih prethodnika važilo je pravilo da tamo gdje dođe musliman da sa sobom donosi radost“, kazao je Kurdić. Poručio je da se islamsko učenje treba interpretirati na način da olakšava ljudima. Kod nas muslimana imaju brojne grupacije i pojedinci koji prefinjenu sliku islama iskrivljuju. To nema veze sa našom vjerom. Islam znači mir, dobrota i ljepota“, poručio je Kurdić.

Na kraju predavanja dr. Emir Rebronja mostarskoj publici predstavio je realizaciju projekta prevođenja Muslimove zbirke hadisa čiji prevod će se ovih dana će izaći iz štampe. Riječ je o drugom najkapitalnijoj zbirci hadisa u cjelokupnoj islamskoj tradiciji. Prevod hadisa u posljednje tri godine uradili su dr. Rebronja i dr. Kurdić. Uz prevode knjige će sadržavati i brojne komentare kako klasične islamske uleme tako i naših savremenika. Zbirka će biti štampana u osam tomova a svaki od njih imat će oko 600 stranica. Cjelokupno djelo ima preko 5000 strana. Pozvali su okupljene vjernike da iskoriste predstojeći mjesec i da po pretplatničkoj cijeni od 180 KM kupe svih osam zbirki. U normalnoj prodaji, kazao je dr. Rebronja, prevod će koštati 280 KM.

26-12-2014-03-man-mev-most-2

Medžlis Islamske zajednice Mostar u povodu mjeseca rebiu-levvela organizirat će još osam programa: 1. Predavanje Glavnog Imama prof. Suljo ef. Cikotića Subota, 27. 12. Donja Mahala - Sevri hadži Hasanova Džamija, poslije jacije namaza, 2. Mevlud (samo) za žene i predavanje hafize Lejle Boškajlo-Obradović, prof. - Nedjelja, 28.12., Karađoz-begova džamija, poslije jacije namaza, 3. Mevlud i predavanje prof. Haruna Macića - nedjelja, 28.12. džamija Dračevice, poslije akšam namaza. 4. Mevlud i predavanje Glavnog Imama Medžlisa Mostar prof. Suljo ef. Cikotića - utorak, 30.12. , Sultan Sulejmanova džamija-Blagaj, poslije jacije namaza. 5. Godišnja manifestacija Info-servisa U dobru sa mladima - Petak, 02.01.2015, Studentski Hotel, poslije jacije namaza ( 18.30h. ). 6. Centralna mevludska svečanost i dodjela nagrada za literarni konkurs, Obraćanje mostarskog Muftije prof. Salem ef. Dedovića - Subota, 03.01. 2015, Karađoz-begova džamija, poslije akšam namaza. 7. Koncert Ilahija i kasida hora „Mostarske Kiše“ i zakuska - Subota, 03.01. 2015, Studenstki Hotel, poslije jacije namaza (18:30 h) 8. Svečana manifestacija i dodjela nagrada za polaznike mekteba-učesnike edukativno-odgojne radionice   MOJ POSLANIK - Nedjelja, 18.01.2015, Karađoz-begova Medresa-Sjeverni Logor (početak manifestacije u 14:30 h).

Manifestacija i programi posvećeni mjesecu rebiu-levvelu u Mostaru su počeli u srijeda, 24.12. 2014 u Velikoj sali Kulturnog centra Kralj Fahd na Bunuru promocijom knjiga „Moj pogled na život iz kolica“ Damira Babajića i „Ispunjena želja“ Emine Ćorić.

H.E.