A+ A A-

Bosanska Dubica: Priredba „Poslanik Muhammed a.s., najbolji učitelj“ u OŠ „Sveti Sava“

U srijedu, 24. decembra 2014. godine, u OŠ „Sveti Sava“ u Bosanskoj Dubici polaznici islamske vjeronauke si zajedno sa svojim vjeroučiteljem Safetom Beganovićem pripremili priredbu pod nazivom „Poslanik Muhammed a.s., najbolji učitelj“. Ovu priredbu podržao je i direktor škole Bogdan Marelj, koji se na početku obratio učenicima i roditeljima, te zaželio da pokažu ono što su naučili od svog vjeroučitelja s kojim već 12 godina kroz predmet islamske vjeronauke i u svojoj školi uče o svojoj vjeri.

Na priredbi su učestvovali svi učenici koji pohađaju islamsku vjeronauku. U takmičarskom djelu nastupali su učenici trećeg, četvrtog i petog razreda. U revijalnom dijelu učenici šestog razreda prisutne su upoznali o životu i djelovanju Muhammeda a.s., kao najboljem učitelju. Učenici drugog razreda su izvođenjem recitacija ukrasili priredbu. Čast da budu voditelji pripala je učenicima osmog razreda, Rini Bećirević i Ervini Agić. Ocjenjivačka komisija bili su učenici sedmog i devetog razreda, Esmir Rahmanović, Aldin Bajrić, Haris Kočan, Ammar Hašić i Tarik Vojniković. Učenica Hana Litrić osvojila je prvo mjesto u takmičenju učenika trećih razreda, drugo mjesto pripalo je Fatimi Duljković, a treće mjesto bio je Kenan Mulalić. U takmičenju učenika iz petog razreda prvo mjesto osvojila je Sara Idrizović, druga je bila Dženeta Beganović, a treće mjesto osvojio je Arnel Talić. U kategoriji takmičenja između odjeljenja trećeg jedan i trećeg dva, pobjedu su odnijeli bolje i snalažljiviji učenici iz trećeg jedan razred.             

Suorganizatori ove priredbe bili su bivši učenici ove škole, a sada aktivisti u omladinskoj biblioteci i čitaoni „Mehmed ef. Spahić“. U ime omladine Nedim Krivdić zajedno sa svojim saradnicima obezbijedio je paketiće svim učenicima, te se pobrinuo da zajedno pronađu sponzora za ovu priredbu. Poklon paketić i nagrade obezbjedila je Azra Nahić sa kćerkom Amelom Agić i njenim prijateljicama, Almirom Kaltak, Dinom Kaltak i Lizzy Summer koje trenutno žive u Americi na Floridi. Priredba je završena zajedničkim izvođenjem ilahije „Dobro nam doš`o“ i podjelom paketića aktivista omladinske biblioteke i čitaone učenicima.

Na kraju programa učenici su iznenadili sve prisutne dirljivom porukom, koju je pročitao voditelj Rino Bećirević, a ona glasi: „Savjet učenika je razmišljalo na koji način da se zahvale svome vjeroučitelju Safetu Beganoviću koji nas je kroz proteklih 12 godina učio o ovome što ste danas čuli, a najbolji dokaz njegovog rada je i današnja aktivna omladina. Savjetovali smo se i sa omladinom koja je do juče pohađala islamsku vjeronauku. Svi prijedlozi koje smo dobivali nisu bili adekvatni za proteklih 12 godina rada sa nama. Na kraju je usvojen prijedlog najmlađeg učenika. To je poklon koji naš vjeroučitelj nikada neće zaboraviti i uvijek će ga se rado sjećati. Dragi učenici ispred savjeta učenika pozivam sve učenike koji pohađaju islamsku vjeronauku da mu poklonimo jedan veliki zagrljaj“.

Sve aktivnosti naše omladine možete pratiti na facebook stranici:

https://www.facebook.com/omladinska.biblioteka.dubica

N.K.

  • 0101