A+ A A-

Medžlis IZ Sanski Most opremio 12 mekteba sa prenosivim računarima

Među brojnim aktivnostima koje Medžlis Islamske zajednice Sanski Most organizira, ubrajaju se i redovni sastanci i seminari za uposlene imame. Seminari se održavaju dva puta mjesečno i na njima se tematizira i problematizira tematika vezana za aktualna dešavanja u Zajednici,  stručno usavršavanje imama, aktivnosti i eventualne poteškoće sa kojima se imami u svom radu susreću.

19-12-2014-04-miz-sm-lap-1

Među prioritetnim temama su svakako one koje se tiču rada sa djecom u okviru mektebske nastave. Želja svakog imama je da mektebsku nastavu djeci učini što zanimljivijom i privlačnijom, a ujedno i kvalitetnijom. Na tom tragu i sa tim ciljem, Medžlis IZ Sanski Most je već uspješno realizirao zamjenu klasičnih tabli magnetnim, a ove godine krenuo u realizaciju projekta opremanja svih mekteba (koji to još nemaju) sa prenosnim računalima (laptopi) i projektorima. S obzirom da je to, u financijskom smislu, značajnija investicija, projekat će se odvijati u nekoliko faza. Ove godine za pomenutu namjenu Medžlis je, iz vjersko-prosvjetnog fonda izdvojio blizu 5.000 KM, te obezbijedio 12 prenosnih računala za isti broj mekteba, te 1.500 KM za opremanje dva mekteba u kojima su prioriteti bili druge prirode.

Glavni imam Medžlisa IZ Sanski Most, prof. Husein ef. Kovačević, naglasio je važnost permanentnog osavremenjivanja mektebske nastave u skladu „sa zahtjevima vremena“, ali i potrebe odgoja i obrazovanja djece za vrijeme u kojem će oni živjeti, te istakao da će Medžlis IZ uvijek biti tu da imamima na tom putu pomogne. Također je podsjetio da je Medžlis pomenuta sredstva i uspio obezbijediti zahvaljujući predanom angažmanu imama na promociji zajedničkog fonda Islamske zajednice, ''Bejtu-l-mal'', te uspješnoj realizaciji akcije prikupljanja zekata i sadekatul-fitra koja je, što se tiče Bihaćkog muftijstva, u ovome Medžlisu već dugi niz godina najuspješnija.

S. Omić