A+ A A-

MIZ Maglaj: Obnova u klizištu uništenih kuća

U četvrtak, 18. decembra 2014. godine, glavni maglajski imam Izudin ef. M. Kruško potpisao je  Memorandum o saradnji sa Udruženjem Dirhem iz Sanskog Mosta i Ugovor o donatorstvu za obnovu u klizištu uništene kuće porodice Mujaković Saliha u džema'atu Tujnica.

Sredstva za obnovu i izgradnju kuće porodice Mujaković obezbjeđuju Udruženje Dirhem Sanski Most 20.000,00.-KM, Medžlis Maglaj 10.000,00.-KM i Crveni krst / križ Federacije BiH 5.000,00.-KM. Radovi na izgradnji kuće porodice Mujaković počinju, ako Bog da, odmah u subotu 20.12.2014. godine. Prema potpisanom ugovoru radovi bi trebali biti završeni uz Allahovu pomoć, 20. marta, 2015. godine.

Istog dana izšrena je i primopredaja obnovljenje kuće za porodicu Šaćira i Sadete-Sade Kadribašić. Ovoj uglednoj maglajskoj porodici tokom majskih poplava cijelog grada stradala je porodična kuća i uništeno kompletno imanje. Zahvaljujući Koordinacionom odboru za pomoć i sanaciju štete od poplave u sklopu Medžlisa Maglaj, plemeniti dobročinitelji iz prijateljskog Katra, putem IHO Katar Alkhaire – Qatar Cherity i dobri ljudi – Bošnjani iz džema'ata – Bosanskog Kulturnog centra Birmingham iz Engleske darovali su svoj imetak za izgradnju novog doma i kuće porodici Kadribašić. Svečanoj primopredaji prisustvovali su glavni maglajski imam Izudin ef. Kruško, općinski načelnik Mehmed Mustajbašić te predstavnik donatora Muhamed Ouchan kao i rodbina, komšije i prijatelji porodice Kadribašić.

Sredstva za izgradnju kuće obezbjedila je Katarska HO IHO Katar Alkhaire – Qatar Cherity u iznosu od 31.500,00.- KM, a džema'at– Bosanskog Kulturnog centra Birmingham iz Engleske obezbijedio je sredstva u iznosu od 5.000,00.-KM.

Radovi na izvođenju trajali su nepunih 50 radnih dana i završeni prije ugovorenog roka. Svoju radost i veselje nana Sada nije mogla sakriti i suzama natopiti svoje veselo lice, jer se danas vratila ponovo u svoj topli dom. Radost sa njima podijelili su i rodbina, komšije i prijatelji. Općinski načelnik Mehmed Mustabašić zahvalio je posebno Medžlisu IZ Maglaj- Koordinacionom odboru za pomoć i donatorima na uloženom trudu u obnovi i normalizaciji života nakon velikog iskušenja poplave.

Direktor predstavništva IHO Katar Alkhaire – Qatar Cherity Muhamed Ouchan iskazao je svoje veliko zadovoljstvo da je mogao biti dio pomoći onima kojima je najpotrebnija, čestitao Medžlisu Maglaj- Koordinacionom odboru i glavnom maglajskom imamu na transparentnosti i kooperativnosti i u odgovornom pristupu preuzetog emaneta pomoći ugroženom stanovništvu i porodicama, kazavši da ovo nije posljednji projekta i da se nada ubrzo nastavku realizacije novih kako bi se što prije obnovile uništene kuće i stanovi.

Medžlis Maglaj posebno zahvaljuje plemenitom narodu prijateljskog Katara želeći mu mir, sreću i prosperitet i dobrim Bošnjanima iz džema'ata – Bosanskog Kulturnog centra Birmingham iz Engleske želi dobro zdravlje, dug život i puno uspjeha u životu i radu. Allah, Svemilosni neka blagoslovi sve dobročinitelje i one koji pomažu napaćenim Maglajlijama i unesrećenim sugrađanima.

Primopredaja novoizgrađene kuće Hakije Suljića u maglajskom džematu Kosova upriličena je 22. novembra 2014. godine. Ovu kuću je posredstvom Medžlisa Maglaj izgradila Humanitarna organizacija ''Khalsa Aid'' iz Engleske (38.000,00 KM).

Na kraju vrijedi istaknuti i da je u toku izgradnja još dvije kuće i to: u džema'atu Kosova Alić Muhamedu (35.000,00 KM) i džema'atu Ulišnjak Hasanić Sabahudinu - Budi (43.000,00 KM). Donator za ove dvije kuće je džema'at ''Izet Nanić'', Dornbirn, iz Austrije.

Plemenitim dobročiniteljima i donatorima Udruženja Dirhem i Crveni križ / krst FBiH od srca zahvaljujemo na pomoći, podršci i razumijevanju potreba naših sugrađana, koje je zadesila nevolja, patnja i iskušenje života, moleći Allaha, Uzvišenog, da nas sve čuva i blagoslovi.

  • 0101