A+ A A-

Hafiska dova Edinu Hamziću iz Maglaja

 

U subotu, 13. decembra 2014. godine, u gradskoj Vali Recep Yazicioglu džamiji u Maglaju poslije podne-namaza proučena je hafiska dova i dodijeljena diploma Edinu Hamziću, još jednom Maglajliji, četvrtom po redu, koji je nakon rata naučio Allahovu knjigu i postao jedan od njenih časnih čuvara. Radost mladog hafiza Edina i njegovih ponosnih roditelja, Mubdina i Safete, uveličali su brojni posjetioci, među njima i šesnaest hafiza, koji su učenjem Kur'ana i tekbira otapali srca prisutnih vjernika. Glavni imam Medžlisa islamske zajednice Maglaj, Izudin ef. Kruško, u svom nadahnutom govoru pozvao je i druge maglajske mladiće da se ugledaju u primjer hafiza Edina Hamzića, koji je svoje vrijeme iskoristio na najbolji način. Džafer ef. Gračić, izaslanik muftije zeničkog, mr. Ejuba ef. Dautovića, prisutne je podsjetio na važnost poštivanja onih koji čuvaju Allahovu knjigu. Nakon učenja kratkih sura, što je bila zadaća novog hafiza, dovu je proučio izaslanik reisu-l-uleme mr. Husejna ef. Kavazovića, hafiz Dževad ef. Hrvačić, profesor Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu. On je istakao da je značaj Edinovog postignuća veći zbog činjenice što se isti nije školovao u medresi, nego u gimnaziji. Nakon čestitanja i izražavanja nade da će hafiz Edin odgovorno čuvati preuzeti emanet, uručio mu je diplomu, što su prisutni hafizi i imami propratili učenjem tekbira.

Suze radosnice u očima mnogih prisutnih govorile su da istinske vrijednosti, kao što je učenje i Allahove knjige, ne mogu ostati neprimijećene.

Hafiz Edin Hamzić je rođen 26. 10. 1992. godine u Zenici. Sin je Mubdina i Safete Hamzić. Arapsko pismo je naučio u Vali Recep Yazicioglu džamiji, 2010. godine. Završio je Opću gimnaziju 'Edhem Mulabdić' u Maglaju i trenutno je student arapskog i perzijskog jezika na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Hifz je kraće vrijeme učio kod hafiza Hidajeta ef. Talića i hafiza Omera ef. Zulića, da bi mu zadnji muhaffiz, koji ga je preslušao čitav Kur'an i pripremio za komisiju, bio kurra-hafiz Admir ef. Husić, imam džemata 'Ikre' u Minhenu.

Novom hafizu, kao i njegovom muhaffizu, želimo još puno životnih uspjeha.

Nevres ef. Hodžić

  • 0101