A+ A A-

Sergija za pomoć u izgradnji džamije u Ljubljani

U petak, 19. decembra 2014. godine bit će organizirana sergija za pomoć Mešihatu Islamske zajednice Slovenija za potrebe izgradnje džamije u Ljubljani. Zaključak o organiziranju sergije Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini donio je na sjednici održanoj 15. aprila 2014. godine.

ikc-ljubljana-v

„Pozivamo muftijstva da na području svojih muftiluka, putem glavnih imama, obavijeste sve hatibe o ovom zaključku i pozovu ih da u petak nakon džuma-namaza, 19. decembra 2014. godine, odnosno 27. safera 1436. h.g., organiziraju sergiju za izgradnju džamije u Ljubljani“, stoji u dopisu koji je uputio mr. Nusret ef. Abdibegović, direktor Uprave za vjerske poslove.

Islamski kulturni centar u Ljubljani je generacijski san muslimana koji su desetljećima pokušavali riješiti pitanje njegove izgradnje. Od 2008. godine do 2013. trajala je aktivnost kupovine zemljišta i pridobivanja građevinske dozvole. U maju 2014. godine otpočeli su radovi na iskopu zemljišta i pripremi terena za gradnju. Planirano je da se do kraja januara 2015. godine izabere glavni izvođač radova.

ikc-ljubljana-v-2

Projekt IKC će imati blizu 12 hiljada metara kvadratnih korisnog prostora. To je najskuplji i najzahtjevniji objekt tog tipa u široj regiji. Islamska zajednica u Republici Sloveniji će osim gradnje IKC morati izgraditi i novu cestu i potrebnu infrastrukturu do džamije, te otkupiti dio zemljište za cestu. Sve to iziskuje velika i često nepredviđena sredstva za radove na projektu IKC-a.

Nije moguće izgraditi IKC u Ljubljani bez šire podrške. Stoga pozivamo sve dobronamjerne ljude da se uključe u akciju sakupljanja sredstava za izgradnju džamije u Ljubljani kako bismo je zajedničkim snagama što prije izgradili i omogućili vjernicima da svoje ibadete obavljaju u prostoru koji je dostojan naše vjere dini-islama.