A+ A A-

132 godine od ustoličenja prvog reisa Hilmi ef. Hadžiomerovića u Kulen Vakufu

U organizaciji Muftijstva Bihać, Medžlisa Bihać i Islamskog pedagoškog fakulteta Bihać, u džamiji u Kulen Vakufu održana je svečanost povodom 132. godina od ustoličenja prvog reisu-l-uleme Hilmi ef. Hadžiomerovića. Prema riječima Ibrahima ef. Redžića, profesora u medresi “Džemaludin ef. Čaušević”, Hilmi ef. Hadžiomerović je predložen od strane Austro-ugarske 17. oktobra 1882. godine u Budimpešti, a zvanično je promovisan 15. decembra, 1882. godine u Sarajevu.

“Bio je intelektualac, reformator i borac za islam, koji je ulagao mnogo truda na polju vjerske edukacije i osvještavanja muslimanskog stanovništva u BiH. Upravo iz tog razloga trebamo nastaviti sa obilježavanjem ovog datuma i u buduće, kako bi on prerastao u našu tradiciju i kako bi ovjekovječili spomen na ovu značajnu ličnost iz naše bliže historije.“ istakao je prof. Redžić.

O vrijednosti Kulen Vakufa kao mjesta iz kojeg je potekao prvi reisu-l-ulema govorio je v.d. dekana dr. Fuad Sedić, koji je istakao kako se ovaj kraj itekako ima čime ponositi i dičiti, te da Kulenvakufčani, pored prirodnih ljepota, trebaju da promovišu lik i djelo reis Hadžiomerovića, a Muftijstvo Bihać, Islamski pedagoški fakultet Bihać i medresa “Džemaludin ef. Čaušević” stavljaju sebi za obavezu da u budućnosti češće posjećuju ovaj kraj i snažnije rade na promociji značaja i uloge reisa Hadžiomerovića.

Obzirom da je na vrlo odgovornu funkciju došao u najtežim trenucima, kada su mnogi Bošnjaci zbog dolaska Austro-ugara, otpočeli val iseljavanja u Tursku, jer su smatrali da više ne mogu živjeti u Bosni, Hilmi ef. Hadžiomerović je, kako kaže muftija prof. Hasan ef. Makić, odigrao presudnu ulogu i uspio konsolidovati bošnjačke redove, te napraviti reorganizaciju cijelog bošnjačkog tijela kako bi zadržao ostatak Bošnjaka u njihovoj domovini, što je u konačnici i uspio.

“Ustoličenje, rad i djelovanje Hilmi ef. Hadžiomerović se ne može shvatiti kao poraz, već kao pobjedu, obzirom da je on, poput reisa Čauševića, odigrao vrlo značajnu ulogu za Bošnjake u presudnim trenucima za vjeru i naciju. Zato ćemo mi u budućnosti posvećivati još više pažnje prema radu i djelovanju reisa Hadžiomerovića, njegovoj reformističkoj misli i načinu uređenja IZ-e i učiti iz njegovog primjera. Ovo je izuzetno značajno posebno u današnje vrijeme kada omladina sve više napušta Bosnu i Hercegovinu i odlazi u zapadne zemlje u potrazi za boljim životom. Mi moramo našoj omladini omogućiti bolji život i pružiti im nadu u bolje sutra. Zato nikakve pesimitične misli i govori nisu dobro došli u današnjem vaktu”, kazao je muftija Makić tokom svog obraćanja.

Fahrudin Vojić

  • 0101