A+ A A-

Polaznici Vjeronauke među nagrađenim na Manifestaciji „Znanjem u budućnost“

S ciljem promoviranja talentiranih učenika iz Federacije BiH, osvajača nagrada na federalnim, državnim i međunarodnim takmičenjima u znanju, u organizaciji Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, danas, 21.11.2014. godine, u Sarajevu, u Domu mladih Centra „Skenderija“, održana je tradicionalna Manifestacija „Znanjem u budućnost“. Uručene su diplome, kao i jednokratne novčane nagrade, učenicima koji su osvojili jednu od prve tri nagrade na takmičenjima iz Matematike, Fizike, Informatike, Biologije, Njemačkog i Engleskog jezika, Muzičke i Tehničke kulture te Vjeronauke.

27-11-2014-03-nag-man-vjer-1

Ove je godine nagrađeno 88 učenika (36 učenika osnovnih škola i 52 srednjoškolca), a pojedinačne novčane nagrade, u ovisnosti od nivoa takmičenja i plasmana, kreću se od 150,00 do 2.000,00 KM.

Federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić kazao je da ga prilika u kojoj se promoviraju najbolji učenici u Federaciji Bosne i Hercegovini čini izuzetno sretnim, jer je riječ o 88 mladih, talentovanih, perspektivnih, izuzetno vrijednih, pametnih i znanjem okićenih osnovaca i srednjoškolaca.

„Dragi učenici, čestitam vam na izuzetnom uspjehu. To je potvrda da ste predano i marljivo radili, usvajali znanja, vrijednosti i stajališta, da ste dodatno jačali kompetencije, neophodne za buduća usmjerenja i profesionalna opredjeljenja. Pokazali ste da ste majstori u učenju, da ste bili dovoljno hrabri i ne samo pokušali, nego i postigli izvanredan uspjeh. Pokazali ste i smjelost da se možete sasvim ravnopravno takmičiti u znanju, ne samo u konkurenciji svojih generacija u našoj zemlji nego i na međunarodnom nivou“, kazao je ministar Mašić, dodavši da su ovi mladi ljudi pri tom postigli zavidne rezultate kojim se naša zemlja, i svi mi, trebamo ponositi.

Inače, učenici koji su učestvovali na međunarodnim takmičenjima osvojili su ukupno 16 medalja, i to: platinastu i zlatnu na Internacionalnom takmičenju iz muzike, dvije srebrene na Juniorskoj balkanskoj matematičkoj olimpijadi, tri srebrene na Mediteranskoj matematičkoj olimpijadi, tri srebrene i jednu bronzanu na Internacionalnom takmičenju iz fizike (Romanian Master of Physics), po jednu srebrenu na Internacionalnoj olimpijadi iz fizike i Balkanskoj juniorskoj informatičkoj olimpijadi, te jednu srebrenu i jedna bronzanu na Balkanskoj informatičkoj olimpijadi i bronzanu na Olimpijadi tehničkog stvaralštva. Vrijedno je istaći i četiri učenika koji su nagrađeni za takmičenja iz dva nastavna predmeta: iz Matematike i Fizike – Abdulah Jašarević (Tursko-bosanski Sarajevo koledž), Mirza Arnaut (Gimnazija „Mustafa Novalić“ Gračanica) i Amar Kurić (JU OŠ „Čengić-Vila I“ Sarajevo), dok je iz predmeta Matematika i Informatika nagrađen Rijad Muminović (JU Druga gimnazija Sarajevo).

Također, za predan i ustrajan rad sa učenicima dodijeljena su i priznanja zahvale njihovim mentorima, nastavnicima i profesorima (30 nastavnika i 34 profesora), kao i školama iz kojih dolaze nagrađeni učenici i nastavnici (28 osnovnih i 25 srednjih škola), za stvaranje kvalitetnih uslova u sticanju znanja i obrazovanja mladih u Federaciji BiH.

Manifestacija „Znanjem u budućnost“ pokazala je i ovog puta da se možemo ponositi s vrijednim i uspješnim mladim ljudima, koji su učestvovali na mnogobrojnim domaćim i međunarodnim takmičenjima, i svi zajedno zaslužuju iskrene čestitke za postignuti uspjeh i prepoznatljive rezultate u znanju. Inače, ovim i sličnim projektima Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke afirmiše mlade i talentirane ljude, koji svojim predanim radom i zalaganjem daju i nemjerljiv doprinos promociji bosanskohercegovačkog znanja u cijelom svijetu.

(www.fmon.gov.ba)