A+ A A-

Muftija mostarski u radnoj posjeti Medžlisu IZ Konjic

U četvrtak, 13. 11. 2014. godine, u radnoj posjeti Medžlisu IZ Konjic boravio je muftija mostarski Salem ef. Dedović sa svojim saradnicima.

U okviru svoje posjete muftija mostarski se prvo susreo sa predsjednikom Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Konjic dr. Emirom Duranovićem, sabornikom u Saboru Islamske zajednice gosp. Hamom Maslešom i v.d. glavnim imamom Redžom ef. Muhibićem.

Zatim je upriličen sastanak sa svim imamima Medžlisa Islamske zajednice Konjic u okviru kojeg je vršilac dužnosti glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Konjic Redžo ef. Muhibić upoznao muftiju mostarskog Salem ef. Dedovića sa aktuelnim stanjem i dešavanjima na prostoru Medžlisa IZ Konjic, a nakon tog izvještaja muftija se obratio okupljenim imamima, pohvalio njihove aktivnosti te im uputio osnovne smjernice za rad kako u imamskoj službi tako i po pitanju angažmana i aktivnosti koje je neophodno provesti po pitanju izbora u Islamskoj zajednici koji će se obaviti početkom narednog mjeseca, podvlačeći važnost izbora za rad i funkcionisanje Medžlisa pa i Islamske zajednice u cjelini.

U toku sastanka muftija se kroz razgovor sa imamima posebno interesovao za stanje i funkcionisanje mektebske nastave te vjerskog života u cjelini. Imami su iskoristili priliku da se u razgovoru s muftijom informišu i o stanju na području drugih Medžlisa na prostoru muftijstva mostarskog.

Muftija je istakao da je velika važnost da se imami međusobno upoznaju, sastaju, razgovaraju, razmjenjuju iskustva, upoznaju se sa iskustvima u drugim džematima te održavaju zdrave, lijepe, čvrste međusobne odnose kao i odnose sa džematom.

Nakon radne posjete Medžlisu Islamske zajednice Konjic muftija je posjetio Općinu Konjic gdje se susreo sa načelnikom gosp. Emirom Bubalom. Sastanku su prisustvovali zastupnik u državnom parlamentu gosp. Salko Sokolović, predsjednik Medžlisa Konjic gosp. Emir Duranović, v.d. glavni imam Redžo ef. Muhibić, sabornik gosp. Hamo Masleša i direktor "Srednje škole" Konjic gosp. Zahid Borić.

Muftija Dedović je sa načelnikom općine razgovarao o dosadašnjoj saradnji sa Medžlisom Konjic i mogućnostima uspostavljanja novih oblika saradnje. Zahvalio je načelniku na podršci koju Općina Konjic pruža Medžlisu. Muftija se interesovao i za organizaciju i izvođenje nastave islamske vjeronauke u "Srednjoj školi" Konjic o čemu ga je detaljnije upoznao direktor škole.

Načelnik je čestitao Muftiji na imenovanju, poželio mu uspješan rad, istakao zadovoljstvo upriličenim susretom i izrazio spremnost za nastavak uspješne saradnje sa Islamskom zajednicom.

(www.muftijstvo-mostarsko.ba)

  • 0101