A+ A A-

Aktivnost predsjednika Mešihata IZ u Srbiji

 

Predsjednik Mešihata primio francuskog diplomatu

Predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji, muftija dr. Mevlud ef. Dudić, 05.11.2014. godine, primio je prvog sekretara Ambasade Francuske u Beogradu, Patrika Robera.

06-11-2014-03-mu-dud-akt-1

Muftija Dudić je na početku susreta upoznao gosta sa strukturom Islamske zajednice i njenim aktivnostima. Tom prilikom francuski diplomata se interesovao o proteklim izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće, kao i problemima s kojima se suočava Islamska zajednica, a bilo je riječi i o aktivnostima za ulazak Srbije u Evropsku Uniju.

Predsjednik Mešihata je naglasio da je vlastima u Beogradu u interesu da poradi na vraćanju jedinstva Islamske zajednice te da Mešihat nikada neće odustati od insistiranja da se isprave pogrešni potezi prethodnih vlada kada je Islamska zajednica u pitanju.

Dr. Dudić je g-dinu Roberu izrazio zadovoljstvo što sandžački Bošnjaci i drugi muslimani u Francuskoj uživaju mnoga prava i integrativni su dio francuskog društva.

Donacija Bošnjaka iz Njujorka za Školu Kur'ana Časnog

U srijedu 05.11.2014. godine predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić primio je Smajlja Srdanovića predsjednika džemata Monticelo u Njujorku.

06-11-2014-03-mu-dud-akt-2

Srdanović je uručio vrijednu donaciju Bošnjaka iz Njujorka Školi Kur'ana Časnog za kupovinu kombi vozila, te su na taj način nastavili da pružaju pomoć Islamskoj zajednici.

Između ostalog Srdanović je predsjednik građevinskog odbora za izgradnju Islamskog kulturnog centra Plava i Gusinja u Njujorku kao i predsjednik izvršnog odbora Stela menadžment koja upošljava pet stotina Bošnjaka porijeklom iz Sandžaka.

Muftija Dudić se zahvalio na ovoj velikoj donaciji te izrazio zahvalnost na svemu onome što Bošnjaci Njujorka čine za Sandžak u vidu pomoći koju pružaju ustanovama Islamske zajednice.

Direktor Škole Kur'ana Časnog Hfz. Irfan ef. Malić je zahvalio na donaciji sa dovom Allahu dž.š. da podari svako dobro donatorima i istakao daje svršenik medrese „Gazi Isa-beg" i Škole Kur'ana Časnog hafiz Hako ef. Omerović imam u Njujorku i da je on jedan od pokretača za ove akcije.

Saudijski biznismen u posjeti Mešihatu

U srijedu 05.11.2014. godine predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić primio je saudijskog biznismena dr. Valida el Daila sa kojim je razgovarao o projektima Islamske zajednice.

06-11-2014-03-mu-dud-akt-3

Dr. Valid je u prethodnom periodu 15 godina obnašao funkciju rukovodioca Privredne komore sa sjedištem u Rijadu, a sada je uspješan biznismen.

Prilikom posjete gost je izrazio zadovoljstvo što boravi u Sandžaku te projektima koje realizira Islamska zajednica.

Saudijski privrednik je u toku dana obišao i ustanove koje djeluju pod pokroviteljstvom Islamske zajednice u Srbiji.

(www.islamskazajednica.org)