A+ A A-

Posjeta muftije goraždanskog Medžlisu IZ Foča

U srijedu, 12.muharrema 1436.h.g./05.novembra 2014.g., muftija goraždanski Remzija ef. Pitić posjetio je Medžlis Islamske zajednice Foča.

Po dolasku u Foču Muftija se prvo u kancelariji Medžlisa Islamske zajednice Foča susreo sa predsjednikom ovog medžlisa Salemom ef. Ćemom i v.d. glavnim imamom Farukom ef. Džankićem.

Muftija je potom u pratnji predsjednika i v.d. glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Foča posjetio načelnika Opštine Foča g-dina Radisava Mašića.

Poslije pozdravnih riječi Muftija se zahvalio Načelniku na prijemu i izrazio zadovoljstvo pomacima na bolje u mnogim segmentima života u Foči. Pohvalio je rad fočanskih imama, izrazio zadovoljsto što smo jednog od hadžija ove godine imali sa područja Foče, te govorio o posebnoj pažnji koju je Muftijstvo goraždansko ove godine posvetilo Foči i u vidu organiziranja centralne bajramske svečanosti za područje Muftijstva u Carevoj džamiji u Foči. Muftija je sa Načelnikom razgovarao i o radovima na obnovi Aladža džamije u Foči, te važnosti ovog projekta kako za Islamsku zajednicu tako i za Foču i širu drušvenu zajednicu. Muftija se zahvalio na podršci Opštine Foča radu Medžlisa Islamske zajednice, ali i podsjetio na važnost rješavanja nekih od osnovnih problema sa kojima se džematlije povratnici u mnoge izvangradske fočanske džemate susreću, kao što je pitanje elektrifikacije i uređenja puteva.

Načelnik je izrazio zadovoljstvo upriličenim susretom. Govoreći o projektu obnove Aladža džamije izrazio je radost što će ona u skorije vrijeme vratiti stari sjaj, rekavši kako ona znači dosta Foči i Fočacima. Govoreći o ranije spominjanoj elektrifikaciji i popravci puteva rekao je da je Opština Foča, i pored naglašene racionalizacije potrošnje budžetskih sredstava, uspjela da pokrene određene aktivnosti u vezi sa ovim pitanjima.

Poslije sastanka sa načelnikom Opštine Foča Muftija je zajedno sa fočanskim imamima obišao gradilišta Careve i Aladža džamije u Foči.

Careva džamija nalazi se iznad gradske pijace u Foči, na brežuljku zvanom Kavala. Džamiju je sagradio Sultan Bajazid II Valija godine 1500/01. U narodu je poznata kao Careva džamija. Sa desne strane na ulazu u džamiju nalazi se mezar sultanije Fatime. Ova je džamija je masivna i impozantna građevina zidana kamenom, dimenzija 10,65 x 19,00 m. Ranije je svojom kamenom munarom visokom 37 metara dominirala većim dijelom grada Foče. Zapaljena i potpuno uništena 23.aprila 1992.godine, a ostatci džamije su nakon rušenja odvezeni na nepoznato mjesto. Nakon što je od strane Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine proglašena nacionalnim spomenikom, formiran je Odbor za obnovu, izrađena projektna dokumentacija, dobivena sva potrebna odobrenja, te je njena obnova počela 2013.godine. Obnavlja se u izvornom obliku, donacijama džematlija i privrednika. Zidovi džamije već su obnovljeni i džamija je pokrivena.

Aladža džamija u Foči do njenog rušenja 1992.godine bila je jedna od naljepših džamija Bosne i Hercegovine. Nalazi se u starom dijelu grada Foče, na desnoj obali rijeke Ćehotine. Nad ulazom u džamiju nalazio se kronogram o njezinom podizanju 1550.godine od strane njenog osnivača Hasana Nazira. Ova je džamija predstavljala remek djelo osmanlijske arhitekture i cijelo vrijeme svoga postojanja privlačila pažnju vjernika i svih zaljubljenika u lijepo. Alladža džamija jedan je od nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine. U poslijeratnom periodu krenulo se sa aktivnostima rekonstrukcije i revitalizacije Aladža džamije u Foči. Odmah po povratku, iako malog broja Bošnjaka, i obnovi rada Medžlisa Islamske zajednice Foča krenulo se u traganje za ostacima Aladže. Nakon pronalaska slijedilo je njihovo otkopavanje na deponijama gdje su bili prekriveni slojem otpada i zemlje. Muftijstvo goraždansko i Medžlis Islamske zajednice Foča obezbijedili su sredstva i izvršili vađenje ostataka, njihovo prevoženje na lokalitet Aladže džamije, koji je potom ograđen. Uz potporu Isar Vakfi Yayinlari iz Istanbula obezbijeđena je izvedba projekta rekonstrukcije džamije. Islamska zajednica dobila je sve potrebne dozvole za radove na rekonstrukciji, te odobrenja za koncesiju za vađenje kamena iz dva majdana. Za potpunu obnovu kompleksa Aladža džamije u Foči Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini putem Vakufske direkcije u Sarajevu obezbijedio je sredstva koja su donacija Generalne direkcije vakufa Republike Turske. Svečanost polaganja kamena temeljca za obnovu Aladža džamije upriličena je 30.maja 2014.godine, a radovi na obnovi su u toku.

Muftija je potom u pratnji predsjednika Medžlisa Islamske zajednice Foča obišao kamenolom u Slatini u blizini Foče iz kojeg se vadi kamen kojim će, pored njenog pronađenog i vraćenog originalnog kamena, biti zidana Aladža džamija.

Završavajući posjetu Medžlisu Islamske zajednice Foča, Muftija je imamio podne namaz u Atik Ali-pašinoj džamiji u Foči, a potom se u kancelariji Medžlisa susreo sa fočanskim imamima. Na ovom sastanku razgovarano je o aktuelnoj situaciji na području ovog medžlisa, o dosada urađenom na polju obnove infrastrukture Islamske zajednice na ovom prostoru te revitalizaciji rada džemata, o pitanjima i izazovima sa kojima se susreću imami u svom radu, te predstojećim izborima u Islamskoj zajednici. Analizirajući upriličenu posjetu prisutni su istu ocijenili plodnom i korisnom. Time je završena ova posjeta muftije goraždanskog Medžlisu Islamske zajednice Foča.

Dženan Imamović

  • 11