A+ A A-

Sarajevo: Novi pristup u saradnji osnovnih škola i mekteba

Jučer, 2. oktobra, u prostorijama Istiklal džamije za dodatne akivnosti upriličena je svečana akademija u povodu obilježavanja predstojećeg Hadžijskog bajrama. Program su izveli polaznici mekteba Istiqlal džamije i učenici Osnovne škole Mehmedalija Mak Dizdar, uz pomoć nastavnika škole i imama Istiklal džamije Abdulgafar-ef. Velića.

Zajednički nastup učenika brojnih školskih sekcija i učenika mekteba urodio je zanimljivim kolažni programom, prožetim duhovnošću i elementima bosanske tradicije. U ilahijama, igrokazima i recitacijama učenika uživala je brojna publika, roditelji, nastavnici, džematlije i mnogi drugi posjetioci koji su mogli dodatno saznati o bajramu i hadžu kroz sastave učenika.

Imam Velić je u svom obraćanju govorio o važnosti hadža i Kabe za muslimane: “Svaki hadžija sa sobom donese kući mirisa Kabe, berićeta susreta s Pejgamberom Muhammedom s.a.v.s., Ibrahimove a.s. odlučnosti i njegovog iskrenog nijeta, međjutim ono što mi nosimo tamo jeste naš Vatan, tamo ga upoznajemo i jedan dio nas ostaje tamo, u njemu…

Zapisao je naš Nedžad Ibrišimović u svom zapisu s hadža da je svaki kamen u haremu Kabe, ta svaka mermerna ploča, pendžer naših bošnjačkih šehida. Stoga je i hadž susret naših hadžija sa svim tim našim šehidima, sa svim našim merhumima, učenjacima, ponosnim Bošnjacima. Na hadžu su naše sve sehare, tamo je i naš Nedžad Ibrišimović, i Rešad Kadić, i Ilhamija, i Safvet-beg Bašagić, i Edhem Mulabdić, i Osman Nuri Hadžić, i Mehmed Handžić, i Mustafa Busuladžić, i Mehmedalija Mak Dizdar, tamo je naš kameni spavač.. I tamo je to naše ruho.

Ako budemo našoj djeci pričali o tim vrijednim seharama, ako kod njih probudimo čežnju za njima, bit će bogatiji, znat će smisao i svrhu života, nikada neće biti duhovni beskućnici.”

Program, kao i cjelokupni ambijent razgovora o hadžu, Bajramu i Kabi, uljepšala je replika Kabe koja je bila sastavni dio scenografije. Ono što je važno spomenuti jeste da pri džematu Istiklal džamije djeluje i omladinski krug, kojeg sačinjava oko 40 učenika koji su završili mekteb u ovoj džamiji. Upravo jedan dio ovih momaka i djevojaka učestvovalo je u pripremi ovog programa.

Nastavnice Osnovne škole kazale su ovom prilikom da je školi stalo da “djeca uče o suživotu, ljepoti ove naše Bosne”. Direktor škole Munib Kukavica je u svom obraćanju naglasio važnost ovih manifestacija i mogućnosti zbližavanja učenika i rušenja predrasuda.

Glavni imam MIZ Sarajevo dr. Ferid-ef. Dautović u svom obraćanju je pohvalio uspješan program, te okarakterisao ovu akademiju kao jedan novi pristup u saradnji koju podržavaju i vlasti, a što dokazuje i prisustvo Damira Mašića, federalnog ministra obrazovanja i nauke na ovoj akademiji.

  • 11

A. Podojak