A+ A A-

U džematu Šanac održana "Večer Kur'ana"

U subotu 27. septembra 2014. godine, u prisustvu velikog broja džematlija, u džematu Šanac je održana "Večer Kur'ana", koja je po svemu bila posebna. Povod za organizaciju ovakve svečanosti je bila prva godišnjica od otvorenja džamije u ovom džematu, koja je doživjela svoje svečano otvorenje prošle godine, što je ocijenjeno kao kruna uspjeha rada džematlija džemata „Šanac“. Džematski odbor džemata Šanac, na čelu sa vrijednim mutevelijom h. Nurkom Čauševićem je želio dostojanstveno obilježiti ovu godišnjicu, koju su odlučili ukrasiti ponajboljim ibadetom vjernikove duše, tj. učenjem i slušanjem Kur'ana.

Ljubav prema Allahovoj Knjizi i ljubav prema Allahovoj kući – džamiji bili su dovoljni razlozi i najljepši povod da se veliki broj poštovalaca Riječi Uzvišenog okupi u džematu Šanac. Nakon klanjanja akšam-namaza koji je predvodio prof. hfz. Omer ef. Zulić, prisutnima se obratio imam džemata Edin ef. Spahić koji je svim gostima poželio dobrodošlicu istaknuvši: "Večeras obilježavamo prvu godišnjicu od otvorenja ove naše prelijepe džamije. Ako pogledamo u čovjekov život, vidjet ćemo da je prepun pokazatelja da je insan slabašan ,a jedan od pokazatelja čovjekove slabosti jeste da čovjek malo razmišlja o vremenu, malo razmišlja o tome kako da na najbolji način ispuni svoj život – život od kojeg mu zavisi ovodunjalučki i ahiretski uspjeh. Tako je i ova godina dana brzo prošla, međutim trebamo gledati naprijed. Kada tome dodamo da smo ušli u jedno od vremena koje je Uzvišeni Allah izdvojio i odlikovao nad ostalim vremenima, a to je prvih deset dana mjeseca zul-hidždžeta, onda je i naše ushićenje time veće, a zadovoljstvo duše potpunije!"

Podršku ovoj manifestaciji su svojim prisustvom pružili glavni imam MIZ Sarajevo dr. Ferid ef. Dautović, te njegov zamjenik prof. Malik ef. Šljivo i pomoćnik Suljo ef. Ćerimović. Program je započeo učenjem salavata i jedne prelijepe ilahije koju je proučila Irma Muratović – prva učenica iz mekteba Šanac koja je upisala Gazi Husrev-begovu medresu. Nakon toga su radost srcima prisutnih učenjem Kurana priredili učesnici - učači i hafizi Časnog Kur'ana - imami iz susjednih džemata hfz. Omer ef. Zulić, hfz. Semin ef. Grabus i hfz. Maid ef. Ibrahimović, te prijatelji ovog džemata hfz. Selim ef. Hoši i hfz. Salem ef. Aletić.

Prisutni su uživali u ovoj duhovnoj gozbi koju su priredili čuvari Allahove knjige i riječi, a pouku i tumačenje ajeta Časne Knjige je ponudio glavni imam dr. Ferid ef. Dautović, koji se obratio prigodnim vazu nasihatom. Dr. Dautović je poručio kako je Kur'an Objava od Gospodara, sjaj i svjetlost, te da je u njemu je lijek za boljke u ljudskim srcima. Glavni imam je govorio i o aktivnostima i aktuelnostima MIZ Sarajevo, koje su brojne u posljednje vrijeme, pogotovo kada su u pitanju otvorenja novih džamija. Ovom prilikom glavni imam je ispred Vjersko-prosvjetne službe MIZ Sarajevo uručio prigodne poklone muteveliji džemata Šanac h. Nurki Čauševiću, te imamu džemata Šanac Edin ef. Spahiću i imamu druge džamije u ovom džematu u Novopazarskoj ulici, Mirel ef. Okanoviću za njihov hizmet u džematu i džematskim aktivnostima.

Večer Kur’ana” u džematu Šanac je bila večer duhovnog užitka koja vjernike uzdiže iznad prolaznih i svakodnevnih čulnih zadovoljstava. U noćima poput ove, duše vjernika se uspokoje i srce im se umiri. Slušanjem Kur’ana, razmišljanjem o Njegovim znacima – ajetima, robovi su bliži Allahovom dž.š. zadovoljstvu i neizmjernoj milosti Njegovoj. Na kraju je pomoćnik glavnog imama Suljo ef. Ćerimović proučio dovu, a program je okončan klanjanjem jacije-namaz koju je predvodio hfz. Semin ef. Grabus. Istog dana je u mektebu džemata “Šanac” održan sastanak sa roditeljima mektebskih polaznika, te je u povodu početka nove mektebske godine proučena hair-dova, nakon čega je upriličena dodjela mektebskih udžbenika i sufara te slatkiša koje svake godine obezbijedi džematski odbor džemata Šanac.

  • 11

Edin Spahić