A+ A A-

Promocija izdanja Centra za dijalog - Vesatijje u Goraždu

U srijedu, 22.zu-l-ka’de 1435.h.g./17.septembra 2014.g., u prostorijama Islamskog kulturno-obrazovnog centra ‘Sultan Mehmed Fatih II’ u Goraždu održana je promocija izdanja Centra za dijalog – Vesatijja Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Promocija je organizirana za imame i vjeroučitelje sa prostora Muftijstva goraždanskog. Promociji su prisustvovali i direktor Centra za kulturu Goražde g-din Hamdo Sijerčić i predsjednik Kulturnog društva Bošnjaka 'Preporod' Dubrovnik g-din Izet Spahović.

Riječi dobrodošlice promotorima i podrške projektu Centra za dijalog – Vesatijja uputio je muftija goraždanski Remzija ef. Pitić. On je, također, govorio o potrebi odražavanja tradicije vesatijje u Bosni i Hercegovini, u kojoj se ovaj pojam već stoljećima praktično primjenjuje i živi u svakodnevnici.

Direktor Centra za dijalog – Vesatijja mr. Senad Ćeman prisutne je prvo posjetio da jedna od osnovnih karakteristika Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini istrajavanje na pravom putu kroz dijalog sa drugima i umjerenost u tumačenju i primjeni islama. U Bosni i Hercegovini se srednji put islama podrazumijevao do te mjere da se o njemu čak nije ni pričalo, ni pisalo. Umjerenost u vjeri se jednostavno živjela. Međutim, kako je rekao, stanje se unekoliko promijenilo – u svijetu i kod nas. Pojavila su se nova tumačenja islama u kojima uglavnom nema prostora za neistomišljenike. Svoju odgovornost i ozbiljno bavljenje ovim pitanjem Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini pokazala je i kroz osnivanje Centra za dijalog – Vesatijja, nastojeći time doprinjeti različitosti bogatstva i raznovrsnosti, a ne različitosti sukoba i sporenja. Islamska zajednica koncept srednjeg islamskog puta, sadržanog u pojmu vesatijja vidi kao najprigodiniji okvir za dijalog, kako onaj međureligijski tako i onaj međumuslimanski. U prvoj godini rada Centar za dijalog – Vesatijja uložio je veliki napor u pripremanju literature o principima islamske umjerenosti vesatijje, tako da sada na bosanskom jeziku imamo prilike čitati studije poznatih islamskih učenjaka o mjerljivim ciljevima vesatijje. Za posebno važan doprinos i podršku ovom projektu, direktor Ćeman, posebnu zahvalnost, pored timovima prevodilaca i urednika iz Bosne i Hercegovine, uputio je Ministarstvu vakufa Države Kuvajt, koje je sa Rijasetom Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini potpisalo Memorandum o saradnji u oblasti promoviranja ideje islamske umjerenosti vesatijje.

Dr. Mustafa Hasani, docent na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, jedan od urednika izdanja Centra za dijalog – Vesatijja, govorio je o ovom projektu sa posebnim osvrtom na ustanovu fetve, odnosno na knjigu 'Ustanova fetve u globaliziranom svijetu'. Govorio je o važnosti i ozbiljnosti institucije fetve i potrebnim uvjetima za one koji izdaju fetve. Upozorio je na pojavu da se neki od priučenih svršenika određenih univerziteta i fakulteta na kojima se izučavaju i šerijatske znanosti danas odveć hitro i olahko upuštaju u izdavanje fetvi, odvažujući se da daju odgovore na brojna pitanja, posebno u televizijskim programima i drugim medijama moderne masovne komunikacije. U svim takvim fetvama, kako je naglasio, uočava se nedosljednost u mišljenju, međusobno suprotstvljanje fetvi, te vrlo često izdavanjanje fetvi bez prethodnog studioznog pristupa, a uz to još i nepotkrepljivanje valjanom tekstualnom argumentacijom Kur'ana, a.š., i časnog sunneta. U ambijentu pojave takvih fetvi bilo je nužno, kako je rekao, osvrnuti se na osnovna pravila za izdavanje fetve, potrebnu kompetenciju za muftije, te pripreme koje je potrebno poduzeti da se preuzme emanet izdavanja fetvi, te zadobije povjerenje u izrečene fetve. S tim ciljem Centar za dijalog – Vesatijja čitaocima je ponudio djelo ''Ustanova fetve u globaliziranom svijetu'.

Centar za dijalog – Vesatijja je u okviru promocije svojih izdanja svim dekretiranim imamima i vjeroučiteljima, te za Biblioteku Islamskog kulturno-obrazovnog centra 'Sultan Mehmed Fatih II'' u Goraždu i Narodnu biblioteku Centra za kulturu Goražde (Gradska biblioteka) poklonio po komplet svojih izdanja, od kojih svaki sadrži sljedećih osam knjiga: Zajednica srednjeg puta – teorija i praksa islamske umjerenosti (knjiga I i II), Odnosi između muslimana i nemuslimana – razmišljanja o nekim kur'anskim tekstovima, Vizija i misija – Međunarodnog centra za srednji islamski put u Kuvajtu, Srednji islamski put – društvene implikacije, Muslimani i drugi, Džihad – vrste i implikacije, Ustanova fetve u globaliziranom svijetu.

Dženan Imamović

  • 0101