A+ A A-

Muftija Pitić u prvoj zvaničnoj posjeti Medžlisu IZ Čajniče

U utorak, 16. septembra 2014. godine, muftija goraždanski Remzija ef. Pitić boravio je u prvoj zvaničnoj posjeti Medžlisu Islamske zajednice Čajniče.

Medžlis Islamske zajednice Čajniče obuhvata područje istoimene općine. Prije agresije na Bosnu i Hercegovinu ovaj Medžlis je brojao deset džemata. Od 1992. godine džemat Planjsko, u čijem su sastavu sela Bukovica i Kovačevići, teritorijalno pripada Crnoj Gori, odnosno Medžlisu Islamske zajednice Pljevlja. U sastavu sadašnjeg Medžlisa Islamske zajednice Čajniče je devet džemata, od kojih je u četiri obnovljen rad.

U kancelariji Medžlisa Islamske zajednice u Čajniču muftija Remzija ef. Pitić susreo sa predsjednikom Medžlisa g-dinom Šaćirom Rašćićem i v.d. glavnim imamom Eminom ef. Bakalom. Razgovarano je o aktivnostima ovog medžlisa, o dosada urađenom po pitanju obnove infrastrukture Islamske zajednice i revitalizacije džemata, te pitanjima i izazovima sa kojima se susreće ovaj medžlis.

Zajedno sa njima Muftija je obišao džamiju u džematu Kapov han. U ovoj džamiji odvija se najviše vjerskih aktivnosti na prostoru ovog medžlisa. Džamija je izgrađena na mjestu mesdžida koji je tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu zapaljen i porušen. Pored džamije je u toku izgradnja spomen obilježja za poginule i stradale Bošnjake sa područja Medžlisa Islamske zajednice Čajniče.

Potom je obišao gradilište Maldovan Ali-pašine džamije u obnovi u Međurječju. Ovdje se susreo sa predsjednikom džematskog odbora g-dinom Senadom Čeljom, predsjednikom građevinskog odbora za obnovu Maldovan Ali-pašine džamije g-dinom Nazifom Čeljom i grupom drugih džematlija. Ova džamija sagrađena je 1763. godine, tri puta je bila rušena, a muslimani je grade već četvrti put. Ova je džamija 2009. godine proglašena nacionalnim spomenikom kulture Bosne i Hercegovine.

Poslije posjete gradilištu džamije u Međurječju, Muftija je zajedno sa predsjednikom Medžlisa i v.d. glavnim imamom posjetio načelnika Opštine Čajniče g-dina Gorana Karadžića i potpredsjednika Skupštine Opštine Čajniče g-dina Izeta Alihodžića. Razgovarano je o trenutnom stanju na području ove općine i razvojnim mogućnostima ovog kraja, te o saradnji na polju obezbjeđenja uvjeta za bolji život svih stanovnika ove općine.

Zajedno sa potpredsjednikom Skupštine Opštine Čajniče g-dinom Izetom Alihodžićem, Muftija, predsjednik Medžlisa i v.d. glavni imam obišli su plato džamije Sinan-paše Boljanića i džamiju u Gornjoj mahali, gdje su džematile klanjali podne namaz.

Džamija Sinan-paše Boljanića ili Sinan-begova džamija u Čajniču sagrađena je 1570.godine. Zajedno sa haremom, zbog svojih historijskih i umjetničkih vrijednosti, ova je džamija svrstana u prvu kategoriju spomenika svjetske baštine. Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine džamiju je proglasila nacionalnim spomenikom. Džamija i sve što se nalazilo pored nje je porušeno u junu 1992. godine, a potom materijal odvežen na drugu lokaciju. Lokacija ove džamije sada je očišćena i zaštićena, te predstoji njena obnova.

Džamija u Gornjoj mahali u Čajniču potiče iz osmanlijskog perioda, najvjerovatnije XVII stoljeća. Džamija je poznata po više imena: Mir Muhamedova, Mustaj-begova, Djevojačka ili Džamija u Gornjoj mahali. U ljeto 1992.godine ova je džamija zapaljena i znatno devastirana. Njena obnova početa je 2006., a završena 2012.godine. Uz džamiju je i vakufska kuća, koja je obnovljena zajedno sa džamijom.

Muftija je potom posjetio gradilište džamije u obnovi u džematu Đakovići, udaljenom oko 25 km od Čajniča. Džamija u Đakovićima je zapaljena, a potom i većim dijelom porušena u ljeto 1992. godine. Početi su radovi na njenoj obnovi. O dosada urađenom i planu obnove Muftiju je upoznao g-din Husnija Hadžić, član Građevinskog odbora za obnovu džamije u Đakovićima.

Posjetom džematu Đakovići završena je prva zvanična posjeta muftije Remzije ef. Pitića Medžlisu Islamske zajednice Čajniče.

Dženan ef. Imamović

  • 0000