A+ A A-

Za Kurban - bajram: Turska će podijeliti 420 kurbana u BiH

 

Ugovor o saradnji potpisan je između Uprave za vjerske pitanje Turske i Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

Uprava za vjerske pitanje Turske u saradnji sa Rijasetom Islamske zajednice u BiH podijelit će 420 kurbana za Kurban - bajram, javlja Anadolu Agency (AA).

11-09-2014-tur-420-1

Ugovor o saradnji potpisali su savjetnik za vjerske pitanje u ambasadi Republika Turske u BiH Hasan Atli i predsjednik Komisije za kurbane Rijaseta Islamske zajednice u BiH Elnur Salihović.

Salihović je u izjavi za AA kazao kako Rijaset Islamske zajednice u BiH već više decenija organizira klanje kurbana od uplata vjernika iz BiH i bošnjačke dijaspore, te dodao da u toj akciji ove godine učestvovati i Diyanet iz Turske gdje će oni doprinijeti razvoju ove akcije kroz uplatu određenog broja kurbana.

“Inače, ti kurbani koji se uplaćuju već godinama se dijele prvenstveno našim medresama i dobar dio tih kurbana ode u humantarnim svrhe različitim institucijama, a veliki dio ode našim povratnicima, siromašnim i ugroženim ljudima. Ovaj dio kurbana koji će se klati u organizaciji zajedno sa Diyanetom, većina tih kurbana će ići našim povratnicima, siromašnim i ugroženim osobama i ljudima koji su pogođeni posljednjim poplavama u BiH. Mi se nadamo da će se ta saradnja nastaviti i da ćemo u narednim godinama taj broj kurbana povećavati“, izjavio je Salihović.

Savjetnik za vjerske pitanje u ambasadi Republika Turske u BiH Hasan Atli je izjavio kako i Fondacija Diyaneta svake godine organizuje klanje kurbana kako u Turskoj tako i zemljama u kojima se nalaze predstavništva turskog Diyaneta poput afričkih, azijskih i balkanskih zemalja.

"Nakon pregovora sa predstavnicima Fondacije odlučili smo da podijelimo 420 kurbana i u Bosnu i Hercegovini. To ćemo organizaovati zajednom sa Rijasetom Islamske zajednice BiH. Naša želja je da se kurbani kupuju od povratnika koje se bave sa stočartsvom, a da se i dijeli siromašnim ljudima  u povratničkim mjestima. Osim toga, kurbane ćemo dijeliti i ljudima koji su pogođeni u poplavama u maju“, kazao je Atli.

Agencija Anadolija