Promo banner

A+ A A-

Doboj: Festival ilahija i kasida u Klokotnici

U nedjelju 28.ševvala 1435.h.g./24.08.2014.godine održan je treći po redu tradicionalni festival ilahija i kasida u Klokotnici, Doboj Istok. Organizator festivala je hor Selimija koji djeluje u sklopu Medžlisa IZ Doboj. Festivalu je prisustvovao velik broj pobornika duhovne muzike i svi su bili pozitivno iznenađeni vrlo uspješnom organizacijom i interpretacijom. Nastupila su dva ansambla: ansambl Zefir iz Srebrenika i ansambl i omladinski ansambl iz Tešnja kao i horovi: Dejn iz Banja luke, hor „Nedžm“ iz Babića, hor „El Emin“ iz Škahovice i domaćin hor „Selimija“ iz Doboja.

Na početku festivala prisustnima se obratio Armin Mujkić, vođa hora Selimija, koji je tom prilikom naglasio da ga raduje činjenica da je festival postao tradicionalni događaja okupljajući tako eminentne učače ilahija i kasida. Prema riječima Mujkića, cilj hora je prije svega druženje među članovima hora i približavanje ljepote duhovne islamske muzike.

Prisutnima se također uvodnom riječu obratio i glavni imam Medžlisa IZ Doboj mr.Bajro ef. Džafić koji je kazao slijedeće:

„Ilahije i kaside su nastale iz duše i one iskazuju ljubav prema Allahu džellešanuhu i Božijem poslaniku Muhammedu s. a. w. s. Duhovne pjesme su dio naše tradicije i mi to moramo čuvati na najbolji mogući način. Narod bez tradicije, nema ni svoje budućnosti. U ime svoje budućnosti, želimo da nastavimo da slušamo i njegujemo islamsku duhovnu muziku kroz ovaj festival“ – rekao je gl.imam Džafić.

Ašere je proučio hfz. Zajim ef. Šiljić iz Velike Brijesnice.

Inače, hor "Selimija" djeluje u okviru Medžlisa Islamske zajednice Doboj, a osnovan je 1998. Godine. Prvi CD snimili su 2007.godine kadan hor počinjen i da bilježi zapaženije rezultate pa su tako osvojili specijalnu nagradu žirija na I internacionalnom festivalu „Nad Sandžakom“ 2013.godine održanom u Tutinu kao i prvo mjesto na VI festivalu ilahija i kasida u Gornjem Vakufu također 2013.godine. Hor okuplja veliki broj članova i predstavlja pravo osvježenje na festivalskoj sceni interpretatora duhovne islamske muzike. Može se reći da je hor Selimija postao renomirani hor sa vlastitim repertoarom i nadati je se da će i dalje pleniti pažnju slušalaca i gledalaca širom BiH i dalje. 

  • 0101