A+ A A-

Hafiske dove u Visokom i Zenici

Treći hafiz iz porodice Begić

Nakon Amine i Adhe u džematu Kološići 21. juna proučena hafiska dova i njihovom bratu Farisu Begiću.

haf-dov-zen-vis-06-2014-2

U visočkom džematu Kološići veliki broj vjernika prisustvovao je hafiskoj dovi mladom Farisu Begiću, sinu Šefke i majke Rašide, koji je s muhaffizom Mensur-ef. Malkićem prešao put učenja hifza te tako postao treći hafiz u porodici Begić. Diplomu je uručio izaslanik reisu-l-uleme hfz. Ismet-ef. Spahić, a dovi su prisustvovali i profesori Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, Gazi Husrev-begove medrese i "Osman-ef. Redžović", direktor Fondacije "Hifz Časnog Kur'ana" Džemal Mosleh i načelnica Općine Visoko Amra Babić, koji su uručili i nagrade novom hafizu.

haf-dov-zen-vis-06-2014-1

Treći hafiz u MIZ Visoko

U svom obraćanju glavni imam MIZ Visoko Ibrahim-ef. Hadžić prenio je selame muftije sarajevskog Enesa Ljevakovića te naglasio da je ovo između trideset imama treći hafiz na području medžlisa. “Kada smo prije nekoliko godina učili hafisku dovu njegovim sestrama učili smo zajedno dovu da i njihov brat postane hafiz. Bosna je puna fenomena. U nekim porodicama su svi hafizi, a u nekim sva djeca su hafizi. Zamislimo osjećaj da imamo djecu koja su svi hafizi”, kazao je Hadžić.

Faris je rođen 1993. godine u Visokom, završio Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu, završio prvu godinu studija matematike, a svoje školovanje planira nastaviti na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu kao imam u džematu Vratnice. Bio je učesnik takmičenja iz matematike, ali i mektebskih takmičenja iz kiraeta. Tokom školovanja u medresi bio je mujezin u Begovoj džamiji.

Hafiska dova u džematu Gornja Zenica

U subotu 07.06.2014. god. u džematu Gornja Zenica proučena je hafiska doba mladoj hafizi Azri Kapetanović.

Svečanost, koja se dogodila prvi put u historiji ovog džemata, izazvala je neizmjernu radost, ponos i zahvalnost Allahu dž.š. svih džematlija džemata G. Zenica i, naravno, radost svih prisustnih vjernika. Prisustvovali su još: hafiz Ismet-ef. Spahić, izaslanik Reisu-l-uleme, koji je došao među prvima i čestitao, kako mladoj hafizi i njenim roditeljima, tako i njenom muhafizu, hfz. prof. dr. Halil-ef. Mehtiću i njenom muallimu Vejsel-ef. Ramoviću.

 Medžlis IZ Zenica, na čelu sa glavnim imamom mr. Jakub ef. Salkicom, tradicionalno se pobrinuo da sve bude organizovano kako i priliči jednom ovako svečanom skupu. Pored časnih hafiza Medžlisa IZ Zenica, prisutni su bili i dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici dr. Zuhdija Adilović, profesori fakulteta: dr. Šefik Kurdić, hfz. dr. Safvet Halilović, muhafiz hfz. dr. Halil Mehtić, delegacija iz Saudijske Arabije, brojne zvanice, gosti, te članovi porodice i komšije mlade hafize.  Svi hafizi su proučili odlomke iz Kur'ana, najavljeni od Jakub ef. Salkice. Hafiza u pratnji svoja dva brata i oca dolazi da prouči zadnje sure iz Kur'ana, a onda primi diplomu iz ruku hafiza Spahića, koji se kratko obratio prisutnima. Dovu je proučio hfz. dr. Safvet Halilović, a ovaj svečani i nadasve dirljivi i emotivni čin izmamio je suze na licima prisutnih vjernika.

Hafizi čestitamo i dovu Allahu učimo da ukabuli i da ovakvi skupovi i radosti budu ponovo u ovom džematu.

(Preporod.com)