A+ A A-

Održana 12. sjednica Mešihata IZ u Hrvatskoj

U nedjelju, 15.6.2014./13.8.1435., održana je sjednica Mešihata. Razmatrani su događaji između dvije sjednice. Zaključeno je da je dinamika vrlo velika, te da su aktivnosti brojne i raznovrsne.

Pored redovitih obveza, održani su brojni susreti i sastanci s predstavnicima iz javnog života. Realiziran je posjet Gunji te su utvrđene smjernice za pružanje pomoći. Prvog dana ramazana, otvorit ćemo javnu kuhinju u kojoj će obroke moći primati svi koji rade na obnovi svojih kuća u poplavljenim područjima. U dogovoru s generalom Dragom Lovrićem načelnikom OS RH, OS će osigurati kuhinju i opremu, dok će se za prikupljanje hrane pobrinuti Islamska zajednica.

sjed-smes-iz-u-hrv-06-2014-1

Donesena je odluka o osnivanju Škole za Kur’an i hifz koja će za cilj imati afirmaciju učenja Kur’ana kao i jači angažman s ciljem izvođenja većeg broja polaznika koji će znati ispravno učiti Kur’an, kao i onih koji će Kur’an učiti i memorirati. Za voditelja Škole imenovan je kurra hafiz mr. Aziz ef. Alili glavni imam u Zagrebu.

Vjersko-prosvjetna referentica m. Emina Mešić podnijela je izvješće o 10. mektebskom natjecanju koje je ocijenjeno uspješnim. Zabilježeni su prijedlozi za unaprjeđenje koji se donose svake godine s ciljem konstantnog podizanja razine kvalitete natjecanja.

Utvrđena je visina nisaba i sadekatu-l-fitra. Nisab za ovu godinu iznosi 21.000,00 kuna, a visina sadekatu-l-fitra je ostala ista kao i prošle godine te će se moći platiti u apoenima od 30, 50 i 100 kuna.

Također, donesena je i odluka o usklađivanju Statuta IZ u RH s Ustavom IZ u BiH.

Predstavljen je hodogram o održavanju izbora za predsjednike i članove izvršnih odbora medžlisa te za članove Sabora IZ BiH iz Hrvatske.

(www.islamska-zajednica.hr)