A+ A A-

Rukovodilac Ureda za zekat na Međunarodnoj konferenciji o zekatu u Nju Jorku

U Nju Jorku je 28. i 29. maja, u organizaciji WZF-Svjetskog Zekat Foruma, održana međunarodna konferencija o zekatu pod nazivom ''Zekat za globalno blagostanje''.

Konferencija je okupila predstavnike vladinih i nevladinih agencija iz svih krajeva svijeta koje rade na pitanjima promocije, prikupljanja i raspodjele zekata, uključujući prestavnike iz Indonezije, Malezije, Saudijske Arabije, Sudana, Sjedinjenih Američih Država, Južnoafričke Republike, Pakistana, Indije,  Jordana i dr. Jedan od govornika na konferenciji je bio i rukovodilac Ureda za zekat mr. Elnur Salihović. On je govorio o sistemu promocije, prikupljanja i raspodjele zekata i sadekatu-l-fitra u okviru Islamske zajednice u BiH. Pored prezentacije o pomenutoj temi, Salihović je iskoristio priliku da prisutne upozna sa posljedicama nedavne prirodne katastrofe koja je pogodila Bosnu i Hercegovinu i pozvao ih da se uključe u pružanje pomoći pogođenim područjima.

Tokom dvodnevnog trajanja konferencije izabrano je i novo rukovodstvo WZF-a (Svjetskog Zekat Foruma), a mr. Salihović je izabran za drugog zamjenika Generalnog Sekretara ove organizacije. Također, mr. Salihović je iskoristio posjetu SAD da posjeti i nekoliko bošnjačkih džemata. Tako je posjetio i održao prigodna predavanja u džematima u Čikagu (Bosnian Islamic Cultural Center), Sirakuzi i Utici, gdje je veoma srdačno dočekan od strane imama i džematlija pomenutih džemata.

  • 0101