A+ A A-

Humanitarna pomoć za nastradale u Maglaju i Topčić Polju

Humanitarna organizacija Waqf Stichting Waqf u saradnji sa Organizacijom Eid Charity organizovala je 3. juna 2014.godine posjetu Topčić Polju i Maglaju. Ovom prilikom podijeljeno je 240 prehrambenih paketa građanima kojima je ta pomoć najneophodnija. Organizacija Eid Charity je jedna od najangažovanijih humanitarnih organizacija u svijetu, a sjedište ove organizacije je u Kataru.

Generalni direktor Organizacije Waqf, Ismir Karaga, istakao je da je ova posjeta plod dobre saradnje Ureda u Sarajevu Organizacije Waqf sa katarskim humanitarnim organizacijama, posebno sa Organizacijom Eid Charity koja je imala razumijevanja za nastalu situaciju u Bosni i Hercegovini. Riječ je o početku projekta „Pomoć ugroženim građanima nakon poplava u Bosni i Hercegovini“. Prva faza podrazumijevala je podjelu prehrambenih paketa i higijenskih sredstava, kao i analizu situacije na terenu. U nastavku je planirano da se ulože značajna sredstva u izgradnju objekata i infrastrukture.

Na čelu delegacije Organizacije Eid Charity iz Katara bio je generalni direktor Ali Al-Suwaidi koji je došao u pratnji specijalne ekipe katarske državne televizije. Cilj je bio što bolje analizirati posljedice poplave i napraviti dobar pregled situacije kako bi se ista prezentirala građanima Katara.

Podjela paketa je uspješno realizovana u mjestu Topčić Polje, gdje je napravljen i intervju sa lokalnim stanovništvom, nakon čega su delegacije Organizacije Waqf i Organizacije Eid Charity krenule u posjetu gradu Maglaj. U Maglaju je upriličen sastanak sa predstavnicima općine Maglaj i predstavnicima Medžlisa Islamske Zajednice na čelu sa glavnim imamom h. Izudin ef. M. Kruškom. Glavni imam ef. Kruško upoznao je delegaciju sa stanjem u općini Maglaj i sa planovima i potrebama općine za oporavak od posljedica poplava. Zajednički stav obje delegacije Organizacije Waqf i Organizacije Eid Charity je da se aktivno krene sa finansiranjem i realizacijom razvojnih projekata u svim općinama Bosne i Hercegovine,posebno u Maglaju i sličnim općinama.  

  • 0101