A+ A A-

Mektebski dani radosti u Zagrebu

- 10. Državno natjecanje iz islamskog vjeronauka u Republici Hrvatskoj -

U Islamskom centru Zagreb održano je, u organizaciji Mešihata, 10., jubilarno, državno natjecanje mektebaša od trećeg razreda osnovne, do četvrtog razreda srednje škole.

Natjecatelji su se prvo, zajedno sa svojim muallimama i muallimima okupili u Velikoj dvorani Islamskog centra „H. Salim Šabić“ koja je bila pretijesna da primi sve natjecatelje koji su u Zagreb stigli na završni dio državnoga natjecanja iz svih krajeva Republike Hrvatske, dakako u pratnji svojih vjeroučiteljica i vjeroučitelja i, naravno, roditelja.

Voditeljica Ureda za prosvjetu, prof. Emina Mešić vrlo je precizno objasnila kriterije po kojima mektebaši moraju ispunjavati pismeni test.

Potom su se mektebaši smjestili po učionicama i započeli s rješavanjem, za neke teških, a za neke lagahnih pitanja. Zapravo, najveći je problem bila obvezna kemijska olovka, tako da mektebaši nisu mogli gumicom brisati moguće netočne odgovore.

Nakon toga komisije su po točno utvrđeni kriterijima, pregledavala riješene zadatke kako bi mogla donijeti pravovaljane ocjena za svakoga i tako objektivno proglasiti najbolje.

Za to vrijeme mektebaši su se zabavili u prostorijama OKM-a, džamijskom restoranu i perivoju oko džamije.

A nakon što je komisija završila svoj posao, pregledala sve radove natjecatelja, ocjenjujući ih onako kako zaslužuju sastali smo se na podne namazu. Nakon podne namaz u džamiji je održan dojmljiv program sačinjen od učenja Kur’ana Časnog, ilahija, recitala, besjede muftije dr. Aziza ef. Hasanovića i dodjele nagrada i priznanja najboljima. U svojoj nadahnutoj besjedi muftija je još jednom naglasio kako je vjeronauk temeljna zadaća Islamske zajednice i posebno apelirao na sve da , koliko god su u mogućnosti, pomognu nastradalima u katastrofalnim poplavama i klizištima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

10. jubilearnom natjecanju pristupilo je 146 djece, u 10 kategorija, iz 14 medžlisa Islamske zajednice u Hrvatskoj. Najbolji po kategorijama su bili:

3. razred: 1. AMRA HODŽIĆ, MIZ SPLIT, 2. SARA BOBARIĆ, MIZ ZAGREB, 3. NEJLA VILIĆ, MIZ SISAK

4. razred: 1. ELMA VURAN, MIZ ZAGREB, 2. AJNA HARAMBAŠIĆ, MIZ ZAGREB, 3. HARIS PLANČIĆ, MIZ ZGREB

5. razred: 1. AYA EL HAJJ, MIZ ZG, 2. BARAA YASSIN, MIZ ZG, 3. IMAN KAPETANOVIĆ, MIZ ZG

6. razred: 1. JAMILAH YASSIN, MIZ ZG, 2. MAHMUD EL HAJJ, MIZ ZG, 3. AJLA DURAKOVIĆ, MIZ ZG

7. razred: 1. SUADA OLOMANI, MIZ ZADAR, 2. AMMAR MRKALJ, MIZ PULA, 3. TARIK ĐOGIĆ, MIZ KARLOVAC I MERSUDIN BULJIĆ, MIZ PULA

8. razred: 1. ALMA PILIPOVIĆ, MIZ ZG, 2. ADNAN ISAKOVIĆ, MIZ SISAK, 3. SHEFKIE DOROCI, MIZ SPLIT

1. R. SR. ŠK.: 1.NERMA IBRAHIMKADIĆ, MIZ ZG, 2. ALEN KAPIĆ, MIZ ZADAR, 3. ERDALJ ŠEHALJI, MIZ PULA

2. R. SR. ŠK.: 1. FLUTRA OSMANOVIĆ, MIZ ZADAR, 2. ANELA SEFER, MIZ DUBROVNIK, 3. SALEM BEŠIĆ, MIZ ZG

3. R. SR. ŠK.: 1. ALMASA NUHBEGOVIĆ, MIZ ZAGREB, 2. ADALETA BEĆIROVIĆ, MIZ ZAGREB. 3. AMRA MUJIĆ, MIZ SISAK

4.R.SR.ŠK.: 1. ELVEDINA ORUČEVIĆ, MIZ ZADAR, 2. NERMINA HAFIZOVIĆ, MIZ SISAK, 3.DINO MUŠANOVIĆ, MIZ ZAGREB

U ovom velikom danu zajedničke radosti želio bih izdvojiti i naglasiti neke dijelove programa koji su na mene, a u razgovoru sam saznao i na mnoge druge, ostavili poseban dojam.

Izdvojio bih gestu sestre i brata JAMILAH i BARAA YASSIN. Baraa je osvojio drugo mjesto među polaznicima petih a Jamila prvo mjesto među učenicima šestog razreda. Svoje nagrade su poklonili nastradaloj djeci iz Gunje.

Mene je posebno oduševio mladić koji je na kraju ove lijepe manifestacije proučio ulomak iz Kur’ana Časnog. Mislio sam da je taj naočiti mladić koji je predivno učio Kur’an neki Sirijac koji je izbjegao iz sirijskog džehennema. Kada sam upitao o kome se radi rekli su mi da je mladić iz Vinkovaca. Upitao sam svoga učenika i osječko-vinkovačkog glavnog imama Mirzu Delića: Ko ti je ovaj? Mirza mi je odgovorio da se radi o njegovu učeniku Selmanu Gušaniju. Poslije smo se sastali na jednom ugodnom razgovoru na kome sam saznao da je Selman učenik drugog razreda trgovačke škole u Vinkovcima. Pohađa vjeronauk od prvog razreda osnovne škole ali je tek odskora počeo učiti arapsko pismo. U vinkovačkom džematu je već postao poznat po lijepim interpretacijama ilahija. Jednu predivnu ilahiju nam je proučio između ugodnih razgovora. Iznenađujuće dobro uči Kur’an za nekoga koji tek uči harfove. Znači da je to sve naučio po sluhu koji mu je, očito, izvanredan.

  • 0101

(www.islamska-zajednica.hr)