A+ A A-

Prijem Mostarskog muftije za pobjednike ovogodišnjeg mektebskog takmičenja

Mostar, 04. juni 2014. - Mostarski muftija Salem ef. Dedović danas je upriličio prijem za pobjednike mektepskog takmičenja na nivou Rijaseta IZ u BiH, na kojem je Mostarsko muftijstvo  ekipino osvojili prvo mjesto. U svom uredu primio je Merimu Mujala iz Konjica, Huliju Beslimi iz Vrapčića kod Mostara, Rukaju Konjarić iz Jablanice, njihove mualime Admiru  Jusufović, Ćamil ef. Alića Mesud ef. Čosića i Sulju ef. Cikotića glavnog imama Medžlisa IZ Jablanica.  

„Rezultati koji ste postigli na takmičenju polaznika mektepske nastave na nivou  Rijaseta su ohrabrujući i meni kao muftiji su najbolji poklon koji mi se mogao desiti na početku mog mandata“, kazao je muftija Dedović. S neskrivenim oduševljenjem naglasio je da će ovaj uspjeh, kojeg su ostvarili polaznici mektepske nastave i njihovi muallimi, biti okvir za budući rad Islamske zajednice na području Mostarskog muftijstva. „Od početka svoje profesionalne karijere ulagao sam mnogo truda , energije i znanja na polju edukacije mladih generacija i moje je trajno opredjeljenje da se moramo boriti za djecu, da ih u ovim teškim i izazovnim vremenima sačuvamo uz nas i Islamsku zajednicu“, kazao je.

Ocijenivši kako je rezultat koji su postigli ponos svim muslimanima u Hercegovini, svoj djeci koja pohađaju mektepsku nastavu i svim muallimima, muftija Dedović je naglasio da ovaj dan treba ostati trajno zapisan u historiji i tradiciji mektepskog podučavanja na području Mostarskog muftijstva. „Dostigli ste visoke standarde koje u budućnosti moramo očuvati“, poručio je muftija Dedović. 

U kratkom razgovoru sa muftijom Dedovićem  ekipne pobjednice mektepskog takmičenja na nivou Rijaseta: Merima, Hulija i Rukaja izrazile su zahvalnost Islamskoj zajednici što im je omogućila da učestvuju u ovoj vrsti takmičenja na kojem su mogle potvrditi usvojena znanja. 

 „Svi smo imali jednake šanse i svi takmičari bili su najbolji na nivou svog muftiluka. Zahvaljujem se dragom Bogu, mojoj muallimi i muallimu, mojim roditeljima koji su me podržavali na tom putu“, kazala je Merima Mujala koja će ove godine upisati Karađoz-begovu medresu u Mostaru.

Hulija Beslimi i Rukaja Konjarić, također, su se zahvalile svima koji su im pomogli da uče i da potvrđuju svoju ljubav prema časnoj vjeri dini islamu.

Ništa manje oduševljenja nisu pokazali ni njihovi muallimi Ćamil ef. Alić i Mesud ef. Čosić i muallima Admira Jusufović. Obojica efendija su tokom svoje dugogodišnje karijere posebnu brigu posvećivali kvalitetu mektepske nastave i prenošenju emaneta na mlađe generacije. Mesud ef. Ćosić prisjetio se svih dosadašnjih ostvarenih rezultata koji su mu davali povoda da se zalaže na afirmaciji mektepske nastave. Ćamil ef. Alić od službenog prelaska u džemat Vrapčići uspio je izvesti jednu cijelu generaciju i, evo, ostvariti odlične rezultate. Predložio je da se u budućnosti razvija i gradi  ambijent kroz koji bi se polaznici mektepske nastave oslobađali treme od javnog nastupa. 

Muallima Admira već duži niz godina posebnu pažnju u svom radu poklanja takmičenjima i stoga se srdačno zahvalila muftiji Dedoviću što je prepoznao važnost ovakve vrste prijema. „Drago nam je kad neko prepozna taj naš trud  i trud djece koje se nesebično zalažu. Drago nam je kad nam neko tim povodom ukaže čast i oda priznanje. To će nam biti samo dodatni motiv i  dobar poticaj da se još više trudim i da postižemo još bolje rezultate“, istakla je mualima Jusufović.

Svoje impresije i radost sa takmičenja podijelio je i Sulje ef. Cikotić, koji  ih je u ime Muftijstva mostarskog  predvodio na državnom takmičenju. Na kraju prijema muftija Dedović je pobjedničku ekipu nagradio prigodnim poklonima.

  • 0101