A+ A A-

Volonteri iz Kotor Varoša u Topčić Polju

Akcija pod nazivom “Očistimo našu Bosnu” pokrenuta od strane Medžlisa IZ Kotor Varoša, sa ciljem saniranja štete nastale poplavama i klizištima, a do sada realizirana u Doboju i Bosanskom Šamcu, nastavljena je u Topčić Polju kod Zenice.

Tridesetak volontera, džematlija i imama, sa područja Medžlisa IZ Kotor Varoš, došlo je pomoći ljudima u Topčić Polje čije su kuće zatrpane velikom količinom blata i riječnih nanosa koje će biti vrlo teško očistiti bez tuđe pomoći. Urađen je dio posla, ali odgovorno se može kazati da to nije ni jedna kap u moru onoga što je riječna bujica donijela u Topčić Polje i iz tog razloga apelujemo da i volonteri i iz drugih mjesta dođu i pomognu u čišćenju ovog prelijepog mjesta. Bojimo se da će urbane sredine biti očišćene silom prilika, a da će ruralna područja ostati zaboravljena i neočišćena i da bi stanovništvo ruralnih područja moglo biti prepušteno samo sebi.

Volonteri iz Kotor Varoša ističu da su izuzetno dobro primljeni kod svojih domaćina, koji su im bili zahvalni i samo na tome što su došli u Topčić Polje da ih posjete, a pogotovo nakon što je očišćeno nanosa onoliko koliko se može očistiti u jednom danu. Zanimljiv je i primjer braće Sarajlić, Ramiza i Remiza, koji su nakon što je oko njihove kuće očišćen jedan dio mulja i pijeska, zahvalili volonterima i uz kahvu im preporučili da sada pomognu nekome kome još ništa nije očišćeno.

Nijaz Duzan

  • 0101