A+ A A-

Njemački grad Warendorf i Udruženje „Prosvjetitelj-Muallim“ pomaže nastradalima u poplavama

Piše: Damir Babajić

Građani grada Warendorf iz Njemačke su se samoinicijativno organizirali kako bi pomogli narod koji je „potopljen“ u BiH prije nekoliko dana. Nakon što su doznali, vidjeli i čuli u kakvom se stanju nalaze ljudi u BiH tokom poplava odmah su priskočili u pomoć, te se organizirali na način da pošalju konvoj pomoći u hrani, jelu, piću, odjeći, obući, higijenskom materijalu, lijekovima itd. Koristimo ovu priliku da kažemo da ovo nije prvi put da građani ovog grada pomažu narod Bosne, oni već nekoliko godina pomažu napaćeni narod Podrinja preko udruženja „Prosvjetitelj Srebrenica“, te preko UG „Pustinjska ruža“ Srebrenik, što čine i dan-danas, te nastavljaju tradiciju pružanja pomoći preko udruženja „Prosvjetitelj Srebrenica“. Već nekoliko dana šalju konvoje pomoći za BiH, a posljednji su poslali preko Prosvjetitelja, kombi hrane i higijene. Za efikasniji transport ove humanitarne pomoći zahvaljujemo se Crvenom križu, koji su nam obezbijedili dokumentaciju kako bismo lakše dopremili ovaj konvoj te isti proslijedili onima kojima je pomoć najpotrebnija- ističe jedan od članova Prosvjetitelja hadži Bekir Osmanović. Ovom prilikom zahvaljujemo se organizaciji „Kleiner princ“ iz Njemačke koji su donirali pumpe za iscrpavanje vode potopljenog mjesta u B. Šamcu. I oni duže vrijeme pomažu narod Podrinja, čiji sam i sam sudionik-nastavlja Osmanović. Nakon što je dopremljen konvoj sa hranom i higijenskim materijalom, članovi udruženja Prosvjetitelj su odmah izvršili prepakiranje paketa te iste odmah podijelili na terenu onima kojima je to bilo neophodno. Od prvog dana poplava „Prosvjetitelj“ je bio u skoro svim ugroženim mjestima od Bratunca, Srebrenice, pa do Janje, Bijeljine, Maglaja, Čelića, Doboja, Šamca, Odžaka.

“Udruženje Prosvjetitelj je od prvog dana poplava u BiH mobilisalo sve resurse udruženja na usluzi zajednici. Tako su stotine članova sve svoje aktivnosti usmjerili na novonastalu situaciju. Do sada je posredstvom udruženja ovih dana realizovano preko 350.000 KM pomoći ugroženim. Djeluje se širom BiH, u Zenici, Srebreniku, Brčkom, Tuzli i u svim gradova Podrinja. Svi aktivisti su na raspolaganju 24 sata. Udruženje uživa veliko poštovanje u bošnjačkom narodu i nema dana, a da udruženje ne sprovodi nekoliko aktivnosti širom BiH“, rekao je Nisvet Mujanović, sekretar udruženja Prosvjetitelj.

Želimo naglasiti da su „Građani Warendorfa“, naši prijatelji, pomagali djeci Podrinja u liječenju, na način da ih finansiraju te pomažu u organizaciji odlaska na liječenje.

Molimo Allaha da nagradi Građane Warendorfa te članove udruženja „Kleiner princ“ koji su osjetili potrebu da pomognu onima kojima je pomoć najpotrebnija, kao i sve one koji su na bilo koji način doprinijeli da ova humanitarna pomoć se realizuje na najbolji mogući način. Amin!

  • 11