A+ A A-

Sjećanje na šehide Prijedora i BiH u džematu „Deer Park“ u Melbournu

U petak, 30. maja 2014. godine, u Islamskom Centru „Deer Park“ poslije jacije-namaza održan je prigodan program u povodu tradicionalnog sjećanja na naše najbolje sinove  ŠEHIDE PRIJEDORA I BiH. Ovo  je jedna od naših džematskih aktivnosti, uz sjećanje na Šehide Srebrenice i BiH, već  dugi niz godina tradicionalno obilježava u našem džematu a sigurno ima za cilj da se dovom sjetimo naših najboljih sinova koji su za našu slobodu dali ono najvrijednije i najveće što jedan čovjek može dati  a to je život. Naši nas Šehidi obavezuju da ih se sjećamo, da Allaha dovom molimo da im podari Džennet koji im je obećao i da, ako Bog da, oni budu naše šefa'ađije na Budućem svijetu.

sjec-seh-prij-aust-06-2014-1

Ove godine se navršava 22 GODINA GENOCIDA U PRIJEDORU i mi smo ovom našom manifestacijom pokazali da ne smijemo zaboraviti ono što nam se desilo, ono kroz kakve je torture i iskušenja prošao naš narod od 1992-1995 godine. Samo da se posjetimo da je od kraja maja do kraja avgusta 1992 god u Opštini Prijedor ubijano u prosjeku dnevno 32 muškarca, tri žene i jedno dijete. Statistika kaže da je: 102 djece ubijeno, 256 žena ubijeno, 3.173 civila ubijeno, 31.000 zatočenika logora , 53.000 žrtava progona i deportacije, potpuno uništeni vjerski i kulturni objekti

Ovo što se dogodilo u Opštini Prijedor kao i cijeloj Bosni i Hercegovini obavezuje nas koji smo preživjeli ove zločine, da istinu prenesemo na generacije koje dolaze i svakako da tražimo da oni koji su učinili ove zločine da odgovaraju za to pred licem pravde.

Mi smo upravo učenjem Jasini-šerifa i Kelime-tewhida,  prelijepim ilahijama u izvedbi našeg hora sjetili se svih Šehida Prijedora i Bosne i Hercegovine, kao i svega onog što nam se desilo tokom agresije na našu zemlju. U toku samog programa obratio se Imam džemata „Deer Park“  koji je nakon zahvale Allahu dž.š. i donošenja salavata na Poslanika s.a.v.s., zahvalio se organizatorima ovog Tewhida – Udruženju Prijedorčana kao i Džematskom Odboru na podršci i mnogobrojnim prisutnim džematlijama koji su svojim dolaskom pokazali važnost ovakvih programa, a nakon toga Imam je poselamio i najavio i posebnog  gosta Gospodina Avdu Huseinovića, novinara, autora, publicistu kao i redatelja brojnih dokumentarnih ostvarenja koji istražuju zločine u BiH i naravno zapisuju sve ono kroz šta je prošao Bošnjački narod tokom agresije, naravno  naš Uvaženi gost je i autor najnovijeg dokumentarnog filma“ Prijedorska polja smrti“  čija je premijera prvi put prikazana upravo u Melbournu na Dan bijelih traka 31/05/2014. U svome obraćanju naš Uvaženi gost  je govorio o genezi genocida  kroz koje je prolazio Bošnjački narod kroz historiju, pa se dotakao određenih detalja o genocidu nad Bošnjacima Plava i Gusinja, Srebrenice, Višegrada i drugih gradova sa naravno , posebnim osvrtom o genocidu nad Bošnjacima Prijedora, istakavši da su kroz historiju neprijatelji uvijek imali slične metode koje su koristili nad nevinim Bošnjačkim narodom .

Nakon dove Šehidima druženje prisutnih džematlija nastavljeno je u restoranu džamije uz brojna pitanja džematlija upučena našem Uvaženom gostu Avdi Huseinoviću i naravno ne smijemo zaboraviti ni  vrijedne organizatore koji su  počastili sve prisutne kahvom, kolačima i vodom, da ih Allah dž.š. nagradi Svojom nagradom .

Molimo Allaha dž.š. da se nikada i nikome više ne ponovi genocid. AMIN

Muhamed ef. Đidić