A+ A A-

Još jedna uspješna mektebska godina u džematu Ljubljana

U nedjelju, 01.06. 2014., u Ljubljani je povodom kraja mektebske nastave organizirana manifestacija pod nazivom ''Dan mekteba džemata Ljubljana'' namijenjen mektebskim polaznicima i njihovim roditeljima.

Ovo je manifestacija koja se održava već treću godinu, a cilj manifestacije jeste promocija mekteba i mektebske nastave, a ujedno to je prilika da se nagrade najvrjedniji i najredovnije učenici u mektebu.

Manifestacija je započela zajedničkim programom u kome su mektebski polaznici predstavili dio onoga što su naučili u ovoj mektebskoj godini, kao i dio svojih vannastavnih aktivnosti. Učenjem kur'anskih sura, ilahija i kasida, mektebski polaznici su izmamili zadovoljstvo i radost na licima prisutnih. Centralnii dio programa je bio igrokaz pod nazivom 'Ćaba' kojeg je prema istinitom događaju napisao književnik Isnam Taljić, a koji govori o djedu Muhammeda, a.s. Abdulmutallibu i Ebrehi, namjesniku Jemena, koji je došao sa slonovima da sruši Ćabu o čemu govori i Allah, dž.š., u suri El-Fil (Slon). Predstavu sa mektebskim polaznicima pripremio je imam Senad Karišik.

U ovoj godini kolektiv muallima džemata Ljubljana je odlučio nagraditi učenike koji su bili najredovniji u mekebskoj nastavi: Edina Hegić, Omar Hodžić, Tajra Karaosmanović, Ahsen Alešević, Amila Grošić, Daut Korač, Džan Merdanović, Fatima Islami, Hana Bašanović i Hana Eminić.

I one koji su naučili najviše kur'anskih sura: Ajdin Mešinović, Din Handanović, Halima Porić, Hana Alešević, Hana Bajrektarević, Ela Hušidić, Iman Bužimkić, Merisa Amet, Adnan Muratović, Amina Rekić, Anesa Šabić, Dženisa Kovačević, Elnur Smajić, Ena Hadžiahmetović, Muhamed Nikočević, Semir Begić, Sumeja Isić, Safaudin Pajalić i Safaudina Pajalić.

Poslije programa je uslijedio i zabavni dio namijenjen za najmlađe mektebske polaznike u igraonici postavljenoj za ovu priliku, a za starije mektebske polaznike je organizirana radionica na temu 'Brak i ašikovanje u islamu' koju je vodio Nevres Mustafić imam u Kopru.

Imam Senad Karišik i muallima Ela Porić su prisutne upoznali sa najvažnijim segmentima rada u mektebu u ovoj godini. Istaknuta je činjenica da je sve veća zainteresiranost za mektebsku nastavu, a u ovoj godini mekteb je upisalo 535 mektebskih polaznika, podijeljenih kroz različite grupe:

- Prva grupa - (od pete godine do drugog razreda osnovne škole) – muallima Ela Porić

- Druga grupa - (treći i četvrti razred) – muallima Sumeja Fidani i imam iz Škofija Loke Ifet Suljić.

- Treća grupa - (peti razredi) – imam Senad Karišik

- Četvrta grupa - (šesti i sedmi razredi) – imam Senad Karišik

- Peta grupa - (osmi i deveti razred) – imam Špendi Fidani

- Šesta grupa -(srednja škola) – imam Špendi Fidani.

- Sedma grupa - (Kamnik – kombinovane grupe) – imami Senad Karišik i Špendi Fidani.

Za mektebske polaznike u ovoj godini su organizirani različiti programi od kojih su istaknuti: Obilježavanje nove hidžretske godine i podjela paketića za mektebske polaznike, programi povodom rođenja Muhammeda a.s, mektebski iftar u mjesecu Ramazanu, akcija prikupljanja pomoći ugroženim porodicama u R Sloveniji, mektebski polaznici grade džamiju u Ljubljani kao i brojni drugi projekti.

U ime Mešihata IZ-e u Sloveniji prisutnima se obratio Nevzet ef. Porić koji je izrazio zadovoljstvo sa postignutim rezultatima i istakao činjenicu da je zajednički i timski rad taj koji dovodi do rezultata.

Za uspješan rad u mektebu i organiziranje ove manifestacije zahvaljujemo se prvenstveno roditeljima na trudu i radu, na ustrajnosti i dolascima u mekteb, jer su svjesni riječi Božijeg poslanika Muhammeda, a.s.: ''Najvrjednije što možete ostaviti svome djetetu jeste lijep odgoj.'' Temelj rada u mektebu jeste pružiti djeci lijep islamski odgoj i ponašanje.

Zahvaljujemo se i IO Ljubljana i aktivistima u džematu Ljubljana, kao i udruženju žena Zemzem koji su svo vrijeme radili na tehničkom uređenju i osiguravanju uvjeta za normalno obavljanje mektebske nastave, koji su se trudili da naši prostori uvijek budu čisti i uredni.

Također, zahvaljujemo se muallimima i muallimama koji su u ovoj godini vodili mektebsku nastavu, Eli Porić, Sumeji Fidani, Špendi Fidaniju, Senadu Karišik, Ifetu Suljiću i Izudini Karišik, koji su u svome radu na prvo mjesto odvojili mekteb kao prioritetno polje djelovanja.

Posebnu zahvalnost dugujemo muftij dr. Nedžadu Grabusu na podršci i na svim prijedlozima koje nam nudi u radu i funkcioniranju našeg mekteba.

Manifestaciji je prisustvovao veliki broj roditelja i mektebskih polaznika.

42 nova učača Kur'ana

Istog dana u Ljubljani je organizirana i svečanost povodom promocije 42 nova učača Kur`ana. Svečanost, koja je počela nakon podne namaza, a kojom je na najljepši način okončana još jedna mektebska godina, otvorio je imam Senad Karišik koji je izrazio zadovoljstvo i radost da u džematu Ljubljana ima preko 300 novih učača Kur'ana, a da smo ove godine bogatiji za njih 42. Od njih je 22 polaznika mektebske nastave, 10 polaznika kursa Kur'ana za odrasle muškarce i 10 polaznica Škole islama za žene. Sretni smo da u našim aktivnostima učestvuju čitave porodice od mekteba do različitih programa za odrasle.

O važnosti ovakvih aktivnosti svjedoči i činjenica da su svečanosti prisustvovali mufitija dr. Nežad Grabus i imami iz svih džemata u R Sloveniji kao i veliki broj mektebskih polaznika i džematlija iz Ljubljane.

Prisutnima se obratio muftija dr. Nedžad Grabus koji je izrazio zadovoljstvo postignutim rezultatima. Zahvalio mektebskim polaznicima, polaznicima kursa Kur'ana i Škole islama što su redovno dolazili u mekteb i marljivo učili ono čemu su ih podučavali njihovi muallimi. Također, se zahvalio roditeljima na brizi i odgovornosti spram emaneta da u islamu odgajaju svoju djecu. Muftija dr. Nedžad Grabus se posebno zahvalio muallimima i muallimama, Eli Porić, Sumeji Fidani, Izudini Karišik, Špendiju Fidaniju i Senadu Karišik koji su nesebično prenosili znanje na naše džematlije i mektebske polaznike i razvijali u njima ljubav spram Allahove Riječi. Također, se zahvalio IO Ljubljana, na čelu sa hadžijom Midhatom Alagićem, i aktivistima džemata Ljubljana koji neumorno rade na organiziranju i funkcioniranju džemata Ljubljana. Izrazio je zadovoljstvo da je nakon osam godina svoga boravka u Sloveniji kao muftija ima priliku prisustvovati ovakvim svečanostima.

Poseban program kao dar za nove učače Kur'ana pripremili su mektebski polaznici koji su svojim lijepim glasovima uljepšali ovu svečanost.

Svečanu prozivku i podjelu priznanja novim učačima Kur'ana uručili su imam Senad Karišik i Ela Porić. Priznanja su dobili slijedeći polaznici mektebske nastave: Adijan Dervišević , Ermin Batić, Benjamin Batić, Aldina Pajalić , Armin Mahmić, Dženneta Behrić, Mejra Velić, Ali Mahić, Ajla Babačić, Almedina Joldić , Elma Dervić, Anesa Mulalić , Amanda Krantić , Majda Midžan, Haris Hamulić, Majda Hamulić, Narisa Hodžić, Ena Hadžiahmetović, Ermina Šabić, Sadija Šabić, Muhamed Oraščanin, Benjamin Avdić; Polaznici Kursa Kur'ana Za Odrasle: Elvis Batić, Šefik Bosnić, Muzafer Rovčanin, Mirsad Mahmić, Beizad Talić, Šerif Zec, Ramo Mušić, Dževad Hegić, Nevres Zahirović, Aldin Grabovac i polaznice Škole islama: Enisa Huskić, Zumra Sinanović, Ramiza Kapić, Samanta Talić, Sanda Talić, Minka Behar, Edita Shainoska, Edibe Islami i Mireme Islami.

  • 0101

(www.islamska-zajednica.si)