Promo banner

A+ A A-

Predstavljeni programski sadržaji 504. Dana Ajvatovice

Donji Vakuf, 3. juni 2014. - U Pruscu su na press konferenciji predstavljeni ovogodišnji programski sadržaji "504. Dana Ajvatovice".

Na press konferenciji su govorili članovi OO Dani Ajvatovice na čelu sa predsjednikom mr. Nusret-ef. Abdibegovićem, doskorašnjim muftijom travničkim. Pored muftije Abdibegovića, prisutni su bili i novoimenovani travnički muftija dr. Ahmed-ef. Adilović, Vjerski ataše pri Ambasadi Republike Turske njegova eminencija muftija Hasan Atli, koji je govorio o aktivnostima koje će nositi Ambasada Republike Turske. Pored njih prisutni su bili još i gl. imami MIZ Bugojno i Donji Vakuf, načelnik Općine Donji Vakuf, gosp. Huso Šušić, te mutevelija Ajvatovice gosp. Idriz Učambrlić.

504-dan-ajv-najava-06-2014-1

Predsjednik OO dani Ajvatovice je naglasio da je težište ovogodišnje Ajvatovice na vjerskom i edukativnom polju te da je moto Ajvatovice "U susret ramazanu dovom za domovinu i zavičaj". To posebno dolazi do izražaja s obzirom na nedaću koja je zadesila našu zemlju i zavičaje ljudi.

Gl. imami Bugojna i Donjeg Vakufa su govorili o aktivnostima koje će se odvijati na području njihovih medžlisa, a načelnik Općine D. Vakuf o infrastrukturi i koracima koji su poduzeti da se mjesto Prusac i plato Ajvatovice što bolje komunikacijski povežu i otvore sa pratećom infrastrukturom, kako bi što spremnije iz godine u godinu odgovorili zahtjevnim situacijama koje se u Danima Ajvatovice pojavljuju.

Mutevelija Ajvatovice je iznio ideju da se na platou Hasan Kjafine džamije na mjestu gdje se tradicionalno izvodi večernji zikr noć uoči Ajvatovice, izgradi jedna bina koja bi uveliko olakšala odvijanje tog programa, što je naišlo na odobravanje i ostalih članova OO.

Na kraju se obratio i muftija travnički dr. Ahmed-ef. Adilović, čestitajući članovima OO na dosadašnjem uspjehu i nesebičnom angažmanu, naglasivši da je Ajvatovica kao manifestacija poprimila internacionalni karakter. Muftija je također istakao da je Ajvatovica dova, te da u tom smislu činimo dovu da naša domovina i zavičaji budu mirni i sigurni od nedaća i belaja.

(www.muftiluk-tr.ba)